Wyższe ceny uzyskiwali również eksporterzy. W okresie od stycznia do lipca br. ceny pieczarek przeznaczonych na eksport oscylowały wokół 1,39-1,45 EUR/kg, czyli przeciętnie były o 4% większe w relacji rocznej.
Według szacunków Banku BGŻ BNP Paribas blisko 70% wyprodukowanych w Polsce pieczarek trafia za granice. Polska jest głównym eksporterem pieczarek w Unii Europejskiej. W okresie od stycznia do lipca br. wolumen eksportu pieczarek z naszego kraju wyniósł 130,2 tys. t i ukształtował się na zbliżonym poziomie do analogicznego okresu ubiegłego roku (dane Eurostat).
Głównymi odbiorcami pieczarek z Polski pozostają kraje unijne, gdzie w pierwszych siedmiu miesiącach br. trafiło 83% eksportu (dane Eurostat). Warto jednak zaznaczyć, że podczas gdy w przypadku eksportu do UE odnotowano nieznaczny spadek (-2%) do 108,9 tys. t, to eksport pozaunijny zwiększył się o 11% do 21,3 tys. t. Polskie pieczarki podbijają zewnętrzne rynki nie tylko ze względu na korzystną cenę, ale również wysoką jakość.
Niemcy niezmiennie od pięciu lat pozostają głównymi odbiorcami polskich pieczarek. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. do naszych zachodnich sąsiadów sprzedaliśmy 30,5 tys. t, czyli ilość zbliżoną do analogicznego okresu roku poprzedniego. Oznacza to, że blisko co czwarta wyeksportowana z Polski pieczarka trafiła na rynek niemiecki.
Istotnie, bo o 20%, zwiększył się eksport do Wielkiej Brytanii, gdzie wysłaliśmy 26,3 tys. t pieczarek. Trzecim, pod względem wielkości, a jednocześnie głównym pozaunijnym importerem pieczarek z Polski była Białoruś, która zakupiła 15,4 tys. t, czyli o 4% mniej niż przed rokiem.
Wzrost cen pieczarek widoczny był również na rynku detalicznym, gdzie średnio w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br., konsumenci musieli zapłacić 7,63 zł/kg, czyli o 2% więcej r/r.
Jak wynika z obliczeń Banku BGŻ BNP Paribas w 2016 r. przeciętne spożycie pieczarek w Polsce wyniosło około 2,7 kg/os.
Produkcja pieczarek w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i w 2017 r. według szacunku IERiGŻ powierzchnia upraw tych grzybów może wynieść 244 ha, a zbiory około 325 tys. t.
Warto dodać, że w ostatnich latach w krajowej produkcji, a także handlu, wzrasta znaczenie również innych gatunków grzybów, m.in. grzybów z gatunku Pieprznik jadalny, tzw. kurek, grzybów z rodziny borowikowatych, a nawet trufli.