Podczas wypraw zbierania grzybów, każdy z nas powinien pamiętać jakie są podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania. Dla własnego bezpieczeństwa, jeśli nie jesteśmy pewni rosnącego grzyba po prostu go nie zrywajmy.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
1. Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne;
2. Zbieraj grzyby dobrze wykształcone i wyrośnięte. Młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek;
3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje duże mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych;
4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym wypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszających ich psucie;
6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie zabieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięsni czy też podwyższona temperatura, to niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.
PAMIĘTAJ!!! W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
źródło: Gospodarz.pl/ GIS foto:
pixabay.com