Według danych, w roku 2010 na terenie Unii Europejskiej wyprodukowano blisko 1,002 mln ton pieczarek.
Spośród całego wolumenu zbiorów niemal 66 procent trafiło do bezpośredniej konsumpcji, a 34 procent zostało skierowanych do przetwórstwa.
Głównym producentem tych grzybów jest Polska, która w omawianym czasie wytworzyła 250 tysięcy ton, przy czym 205 tysięcy ton to były świeże i nieprzetworzone pieczarki. Pozostała część trafiła do przetwórstwa.
Zaraz za naszym krajem znalazła się Holandia z kontyngentem o wielkości 235 tysięcy ton, gdzie jedynie 92 tysiące ton zostało spożyte.
Również sporo tych grzybów wyprodukowano we Francji – 102 tysięcy ton, Hiszpanii – 93 tysięcy ton, we Włoszech – 56 tysięcy ton, a także w Niemczech – 52 tysiące ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu