Przepisy, które wdraża Komisja Europejska zmieniają wysokość i sposób finansowania grup producenckich z funduszy unijnych.
Ograniczenia będą dotyczyć tylko nowych grup producentów rolnych. Z kolei wszystkie grupy, które posiadają już zawarte umowy i biznesplan zatwierdzony przed wejściem w życie unijnego rozporządzenia, będą finansowane tak jak dotychczas.
Za uchwaleniem zmian w ustawie o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, suszu paszowego oraz lnu i konopi głosowało 228 posłów, natomiast przeciw było 204, a jeden wstrzymał się od głosu.
Jak do tej pory, wkład Unii Europejskiej dla wsparcia grup producenckich nie przekraczał 50 procent kwalifikowanych kosztów inwestycji. Kraje członkowskie płaciły co najmniej 5 procent kosztów, natomiast beneficjenci finansowali od 25 procent kosztów inwestycji. Z kolei Polska zdecydowała się na najwyższy poziom dofinansowania grup, czyli 25 procent.
Dzięki takiemu rozwiązaniu polskie grupy producentów warzyw i owoców uzyskiwały wsparcie rzędu 5 mln euro w roku 2007, 13 mln euro w 2008, 50 mln euro w 2009, 113 mln euro w 2010 i 185 mln euro w 2011 r. Na rok 2012 szacowano wstępnie pomoc w wysokości 330 mln euro. Natomiast wprowadzone w kwietniu bieżącego roku zmiany wkładu dla nowo powstałych grup producentów powodują, że nie przekroczy on 10 mln euro. Z tego względu co roku kraje będą otrzymywały tzw. współczynnik podziału pieniędzy na nowo powstające grupy producenckie.
Polska protestowała w sprawie decyzji KE, ale ponieważ od 2007 roku inne kraje UE nie korzystają z unijnego wsparcia, więc przepisy nie zostały zmienione.
Największym beneficjentem unijnej pomocy dla grup producentów była Polska. Oprócz tego kraju o wsparcie ubiegała się również: Bułgaria, Rumunia, Litwa i Węgry. W roku 2012 Polska może otrzymać 75 procent przewidzianej do podziału, czyli 7,5 mln euro.
Od 2005 roku w Polsce zainteresowanie tworzeniem grup producenckich rosło właśnie dzięki unijnemu wsparciu. W 2005 r. było ich 21, w 2006 – 36, w 2007 – 55, w 2008 – 74, w 2009 – 107, w 2010 – 138, w 2011 – 172, w 2012 – 190.
Grupę producencką tworzy zespół przynajmniej 5 rolników produkujących np. owoce czy warzywa. Rolnicy muszą spełnić jednak określone warunki – łączna wartość produkcji wytworzonej i sprzedanej przez członków tej grupy w roku poprzedzającym powstanie grupy producenckiej musi wynieść równowartość 50 tys. euro. Wówczas mogą ubiegać się o status wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw na okres nie dłuższy niż pięć lat.