Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
Sprawdzono 143 partie jaj, z czego 18 zakwestionowano (12,6%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
Klasy wagowej (brak lub nieprawidłowa klasa wagowa, podanie dwóch klas wagowych zamiast jednej właściwej).
-
Daty minimalnej trwałości (niewłaściwy format, nieczytelny zapis, nieprawidłowe informacje dotyczące jej wskazania na opakowaniu).
-
Braku lub nieczytelnego kodu producenta.
-
Braku: oznakowania, numeru zakładu pakowania, objaśnienia znaczenia kodu producenta, klasy jakości.
-
Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
-
Użycia określenia „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
pixabay.com