W lutym 2014 roku średnia cena jaj klasy M i L w Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 129 euro/100 kg i była o 1% wyższa w relacji miesięcznej oraz o 12% niższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Natomiast w porównaniu ze średnią ceną jaj z lat 2009-2013 notowania obniżyły się o 4% - poinformowała FAMMU/FAPA.
W drugim miesiącu bieżącego roku odnotowano wzrost cen jaj w dziewięciu krajach Wspólnoty. W największych stopniu podrożały one w Niemczech i Belgii o odpowiednio 8% i 5%. W tym czasie ceny polskich jaj wzrosły o 3% i osiągnęły poziom 123,1 euro/100 kg, ale były o 5% niższe niż średnio w Unii Europejskiej. Natomiast w stosunku do lutego 2013 roku jaja z Polski potaniały o 19%.
W szesnastu państwach członkowskich ceny jaj w lutym uległy spadkowi. Najbardziej obniżyły się na Malcie, bo o 12%.
Według FAMMU/FAPPA najwyższe ceny jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech, gdzie za 100 kg otrzymywano 217 euro. Z kolei najtańsze były jaja w Belgii i Holandii, za które płacono około 95 euro/100 kg.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu