Z danych uzyskanych z GUS wynika, iż w roku 2012 wzrosła liczba wstawień indyków. W okresie od stycznia do kwietnia tego roku było ich o 12% więcej niż w tym samym okresie roku ubiegłego.
Liczba wstawień piskląt tego gatunku rośnie stopniowo od drugiej połowy 2011 roku, a to przekłada się na spadające ceny ich skupu. Indory w ubojniach tanieją nawet o 11%.
Na początku tego roku kilogram żywca wynosił 6,03zł, natomiast w trzecim tygodniu maja roku bieżącego kształtował się już na poziomie 5,37zł za kilogram. W porównaniu z rokiem poprzednim to spadek stawki o 8 procent.
W najbliższym czasie produkcja indyków się zwiększy, a to oznacza spadek cen tego gatunku mięsa przy założeniu, że popyt na nie zostanie na niezmienionym poziomie.
Nadzieją dla producentów jest zwiększenie zapotrzebowania na ten rodzaj drobiu. Przewiduje się, że osłabienie złotego ma wpłynąć na wzrost atrakcyjności cenowej polskiego indyka za granicą. Ponadto wysokie stawki czerwonego mięsa mogą skłaniać konsumentów do sięgania po mięso drobiowe, zwłaszcza w otwartym sezonie grillowania.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ Foto: sxc.hu