Zazwyczaj, z uwagi na czynniki sezonowe, od września do końca roku, ceny skupu kurcząt brojlerów wykazywały trend zniżkowy. Aktualnie jednak ceny te utrzymują się na stabilnym poziomie. W pierwszych dwóch tygodniach listopada br. cena zakupu kurcząt wynosiła 3,42 zł/kg.
Istotnym czynnikiem, który wspiera ceny skupu na krajowym rynku jest eksport. Od 20 lipca br. Polska ma status kraju wolnego od grypy ptaków, w związku z tym możliwe było wznowienie eksportu do niektórych krajów. Według danych MRiRW w okresie I-IX br. z Polski wysłano 818,9 tys. t mięsa i podrobów drobiowych wartych 1,39 mld EUR, a więc odpowiednio o 10 i 7% więcej niż przed rokiem.
Wolumen dostaw do Niemiec i Wielkiej Brytanii zwiększył się minimalnie odpowiednio o 1 i 5% do 121,2 tys. t oraz 69,2 tys. t. Istotnie, bo o 26%, wzrósł z kolei kontyngent wysyłki mięsa drobiowego do Francji i wyniósł 60,7 tys. t. Znaczącą zwyżkę można było obserwować również w przypadku Hiszpanii – o 52% do 22,8 tys. t, Belgii – o 61% do 23,9 tys. t, a także Hongkongu o 33% do 27,9 tys. t. Przewiduje się, że w 2017 r. 40% wyprodukowanego w Polsce mięsa drobiowego zostanie przeznaczone na eksport, jednak w dalszym ciągu większość pozostanie na krajowym rynku. Według danych IERiGŻ spożycie mięsa drobiowego wykazuje tendencję wzrostową i w 2017 r. wyniesie 30 kg na mieszkańca.
Pomimo zwyżki zapotrzebowania importowego oraz krajowego na mięso drobiowe, stosunek cen skupu do cen pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla drobiu (notowania MRiRW) utrzymuje się na relatywnie niskim poziomie. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. relacja cen skupu kurcząt brojlerów do cen pasz wyniosła 2,49 i była o 5% niższa niż w tym okresie w ostatnich pięciu latach.