Import sektora drobiu z UE do krajów trzecich w pierwszych trzech kwartałach wyniósł 597,4 tys. ton i był o 3% niższy niż w analogicznym okresie 2011 r. Spowodowane to było głównie spadkiem importu mięsa, podrobów i przetworów kurcząt, gdyż w przypadku pozostałych gatunków odnotowano wzrosty.
Największym dostawcą mięsa do UE nadal pozostała Brazylia, jednak przywóz z tego kraju zmalał w ciągu ostatniego roku o ok. 8%. Wzrósł natomiast (o 6%) import drobiu z Tajlandii i Chile.
Poniżej przedstawiono zestawienie dotyczące importu drobiu w okresie od stycznia do września 2012 roku
Żywy drób:
-
2012 – 1 468 ton
-
2011 – 1 193 ton
-
zmiana – wzrost o 23,1 %
Mięso, podroby i przetwory z kurcząt:
-
2012 – 521 385 ton
-
2011 – 547 713 ton
-
zmiana – spadek o 4,8 %
Mięso, podroby i przetwory z indyków:
-
2012 – 62 200 ton
-
2011 – 56 815 ton
-
zmiana – wzrost o 9,5%
Mięso, podroby i przetwory z kaczek:
-
2012 – 22,6 ton
-
2011 – 14,5 ton
-
zmiana – wzrost o 55,9%
Mięso, podroby i przetwory z gęsi:
Pozostałe produkty drobiowe:
-
2012 – 12 357 ton
-
2011 – 10 745 ton
-
zmiana – wzrost o 15,0%
Razem:
-
2012 – 597 433 ton
-
2011 – 616 480 ton
-
zmiana – spadek o 3,1%