Większy wolumen importowy wynika ze zmiany przepisów dotyczących dobrostanu kur niosek. W związku z tym, głównym dostawcą przetworów jajecznych są Stany Zjednoczone z ilością 8,7 tysiąca ton. Zaraz za nimi uplasowała się Argentyna z 5,2 tysiącami ton. Natomiast najwięcej jaj Unia Europejska sprowadziła z Albanii w ilości 1,2 tysiąca ton. Z kolei najwięcej jaj i ich przetworów zakupiła Dania, Austria, Niemcy, Włochy oraz Szwecja.
W analizowanym przedziale czasowym eksport tych produktów zmniejszył się o 15,6 procenta, tym samym uzyskując poziom 105,1 tysiąca ton, a jaj o 33 procent do 34,3 tysiąca ton. W tym przypadku głównym odbiorcą unijnych artykułów była Japonia, która nabyła 36,8 tysiąca ton tych przetworów, a to oznacza obniżkę o 5,5 procenta. Zaraz za nią znalazła się Szwajcaria z 24,5 tysiącami ton, czyli to 1 procentowy spadek.