W skali roku najbardziej, bo aż o 9,5% podrożały jaja klasy XL. Jaja klasy L były droższe o 1,9%, z kolei jaja klasy M potaniały o 15,2%, a klasy S o 4%. W relacji miesięcznej w czerwcu potaniały jaja wszystkich klas wagowych z wyjątkiem jaj małych, klasy S, których ceny wzrosły o 3,9%. W pierwszym półroczu 2017 r. cena jaj wszystkich klas wagowych wyniosła 33,25 zł/100 sztuk i była o 0,9% wieksza niż w porównywalnym okresie 2016 r.
Ceny przemysłowych mieszanek pasz pełnoporcjowych dla kur niosek w okresie pięciu miesięcy br. były o 1% niższe niż w takim samym czasie roku poprzedniego, a ceny jaj sprzedawanych przez fermy produkcyjne wzrosły o 18%. Ceny producenta wynosiły w tym okresie 0,31 zł/szt. względem 0,26 zł/szt. w 2016 r.
Według Grzegorza Dybowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, rentowność produkcji jaj, która w 2016 r. kształtowała się na bardzo niskim poziomie, pod koniec minionego i w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku uległa znaczącej poprawie. W maju notowano już jednak spadek cen sprzedaży jaj przez fermy o 6,5%. Ma to związek z silnym zmniejszeniem sprzedaży zagranicznej jaj świeżych.
Ceny skupu jaj przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego były w czerwcu 2017 r. o 1,7% mniejsze niż przed miesiącem, ale aż o 31% większe niż przed rokiem. Na rynku jaj przerobowych występuje nadal silna wahliwość cen skupu. Ceny te kształtowały się w 2017 r. w przedziale od 2970 do 3269 zł/t.
Miesięczna cena detaliczna jaj konsumpcyjnych w 2016 r. była o 2% mniejsza niż w 2015 r. W kwietniu br. jaja w detalu sprzedawane były po 0,52 zł/szt. - podobnie jak w całym pierwszym kwartale 2017 r. W maju cena zmniejszyła się do 0,51 zł/szt., czyli o 2%. Cena detaliczna jaj z pięciu miesięcy br. była o 3,2% większa niż w porównywalnym okresie przed rokiem.