W okresie od 17 do 24 lutego 2013 roku zarówno w Polsce, jak i całej Unii Europejskiej zaobserwowano wzrost cen kurcząt całych oraz spadek stawek za jaja konsumpcyjne.
Cena kurcząt całych (65%) w Polsce w okresie 17-24 lutego 2013:
-
cena 17.02.2013 – 136,41 euro/100kg
-
cena 24.02.2013 – 147,38 euro/100kg
-
w ujęciu tygodniowym – wzrost o 8,0%
-
cena w PLN – 612,8 zł/kg
Cena jaj konsumpcyjnych (kl. M i L) w Polsce w okresie 17-24 lutego 2013:
-
cena 17.02.2013 – 154,94 euro/100kg
-
cena 24.02.2013 – 151,94 euro/100 kg
-
w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%
-
cena w PLN – 631,77 zł/100 kg
Średnia cena kurcząt całych (65%) w UE w okresie 17-24 lutego 2013:
-
cena 17.02..2013 – 191,67 euro/100 kg
-
cena 24.02.2013 – 191,82 euro/100 kg
-
w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
-
cena w PLN – 797,57 zł/100 kg
Średnia cena jaj konsumpcyjnych w UE w okresie 17-24 lutego 2013:
-
cena 17.02.2013 – 147,12 euro/100 kg
-
cena 24.02.2013 – 146,18 euro/100 kg
-
w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
-
cena w PLN – 607,81 zł/100 kg
1 EUR = 4,158 PLN
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu