Ceny drobiu w Polsce
Jest on warunkowany dynamicznym wzrostem krajowej produkcji oraz ograniczonymi możliwościami sprzedaży poza UE. Jak wynika z danych z zakładów drobiarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w pierwszym tygodniu lipca br. zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły dostawcom 3,43 zł/kg, a więc mniej o 1% niż przed rokiem i o 9% niż dwa lata wcześniej.
Ceny skupu indyków po pogłębiającej się zniżce w 2016 r. od lutego 2017 r. stopniowo rosły i w czerwcu przekroczyły poziom sprzed roku. W dniach 3–9.07.2017 r. indyki nabywano po 5,40 zł/kg, czyli o 7% drożej niż rok wcześniej, ale o 8% taniej niż w tym samym czasie 2015 r.
Tuszki kurcząt w pierwszym tygodniu lipca 2017 r. sprzedawano po 5,87 zł/kg, tj. kosztowały więcej o 7% niż rok wcześniej. Krajowe tuszki kurcząt są jednymi z najtańszych w Unii Europejskiej. Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej w czerwcu br. średnia cena sprzedaży tuszek kurcząt w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 129,98 EUR/100 kg i była o 56 EUR/100 kg mniejsza od średniej ceny w UE wynoszącą 185,15 EUR/100 kg oraz o 23 EUR/100 kg od ceny w Wielkiej Brytanii - 152,30 EUR/100 kg, będącej głównym konkurentem Polski na unijnym rynku mięsa drobiowego.
Rosnąca w drugiej połowie 2017 r. produkcja żywca drobiowego na rynku krajowym, przy ograniczonych możliwościach sprzedaży zagranicznej, przyczyni się do utrzymania cen kurcząt brojlerów na w miarę niskim, zbliżonym do zeszłorocznego, poziomu. Presję podaży na obniżkę cen będzie łagodziła zwiększające się spożycie krajowe. Do września br. ceny kurcząt brojlerów mogą sezonowo wzrosnąć, ale w czwartym kwartale ulegną prawdopodobnie ponownemu spadkowi.
Uwzględniając aktualną i przewidywaną sytuację podażowo-popytową, Zespół Ekspertów Agencji Rynku Rolnego ocenił, że ceny kurcząt w skupie mogą przedstawiać się następująco:
-
we wrześniu: 3,30-3,50 zł/kg,
-
w grudniu: 3,00-3,20 zł/kg.