Krajowy rynek drobiu od lat charakteryzuje się sporą dynamiką zwyżki produkcji, do czego przyczynia się głównie zwiększająca się sprzedaż zagraniczna.
Produkcja drobiu ogółem w Polsce w 2016 r. osiągnęła 3,2 mln ton, tj. 2,2 mln ton mpc., a tempo jej zwyżki wyniosło 13%. Produkcja kurcząt brojlerów wyniosła 2,7 mln ton, czyli o 19% więcej, a indyków – o 2% do 460 tys. ton. Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że w 2017 r. produkcja drobiu będzie nadal się zwiększać do 3,4 mln ton, ale dynamika tego wzrostu będzie słabsza niż w roku 2016 i może wynieść 6–7%, przy czym produkcja kurcząt brojlerów będzie wyższa o 2%, a indyków – o 9%. Do spowolnienia dynamiki zwyżki produkcji drobiu w 2017 r. przyczynią się ograniczone możliwości zwiększania eksportu oraz niska – zbliżona do wartości granicznych – rentowność chowu drobiu rzeźnego.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl