Produkcja drobiu w Chinach
Jak podaje FAO w najnowszym raporcie „Food Outlook October 2014“, tempo wzrostu produkcji drobiu w 2014 r. wyniesie 1-proc. (do 107,6 mln t) wobec 3% w ostatniej dekadzie. Na taki wynik kluczowy wpływ miało pojawienie się ptasiej grypy H7N9 w Chinach w br. Spowodowało to zmniejszenie podaży kurcząt brojlerów na rynku oraz osłabienie popytu na ten gatunek mięsa. Był to silny cios dla chińskiego sektora drobiarskiego. Odwrotne tendencje obserwowano u pozostałych głównych graczy.
Produkcja drobiu w USA, Brazylii, UE i Rosji
Spadek produkcji o prawie 5% w Chinach, był kompensowany przez wzrost odnotowany w USA, Brazylii, UE i Rosji. Producenci w tych krajach, korzystając z dobrych warunków rynkowych, w tym spadków cen pasz, zwiększali produkcję.
Warto również wspomnieć o zmianach w obrocie handlowym, które mają spory wpływ na rynek. Na skutek nałożonego przez władze rosyjskie embarga, ten kraj bardziej otworzył się dla pozostałych eksporterów. Tym samym rynek rosyjski stał się atrakcyjnym celem dla brazylijskich eksporterów.
Sytuacja na rynku drobiu w Tajlandii i Turcji
Ciekawe zmiany zachodzą również w Tajlandii, która umacnia swoją pozycję na rynku japońskim oraz unijnym, dokąd wysyła kawałki mięsa bez kości oraz dania gotowe. Podobnie Turcja, do tej pory mniej liczący się eksporter, podbija rynki na Bliskim Wschodzie, gdzie oferuje certyfikowane mięso halal.
Sytuacja na rynku drobiu w Argentynie
Według analityków Banku BGŻ kolejny rosnący w siłę gracz to Argentyna, która dynamicznie rozwija sprzeda˙z w Wenezueli, Chinach i RPA. Widać, że walka o rynki zbytu coraz bardziej się zaostrza, a główni eksporterzy by umocnić swoją pozycję wykorzystują przewagi rynkowe: logistyczne, kosztowe, dot. norm religijnych.