| Autor: mikolaj

Polskie jaja z salmonellą. Trwa wycofywanie z rynku jaj oznakowanych numerami: 3PL30221321 i 3PL30221304

Z uwagi na wykrycie w polskich jajach salminelli Główny Lekarz Weterynarii wydał decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z obrotu jaj konsumpcyjnych będących w terminie przydatności do spożycia oznaczonych numerami: 3PL30221321 i 3PL30221304

Polskie jaja z salmonellą. Trwa wycofywanie z rynku jaj oznakowanych numerami: 3PL30221321 i 3PL30221304

Polskie jaja z salmonellą

W oparciu o informacje umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – Rasff, oraz w oparciu o przeprowadzone przez Inspekcję Weterynaryjną dochodzenie, w tym szereg badań laboratoryjnych w fermach producenta zakwestionowanych w powiadomieniu jaj, wydano decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z obrotu jaj konsumpcyjnych będących w terminie przydatności do spożycia.

Jaja objęte procedurą wycofania z rynku oznakowane są numerami:
3PL30221321 oraz 3PL30221304.

Decyzja o wycofaniu wszystkich partii jaj znajdujących się w obrocie w terminie przydatności do spożycia, jest spowodowana obecnością bakterii Salmonela enteritidis w ww. dwóch stadach kur niosek. Kroki podjęte przez organy Inspekcji Weterynaryjnej są zgodne z obowiązującymi przepisami i procedurami oraz podyktowane są zapewnieniem ochrony zdrowia konsumentów i bezpieczeństwa oraz jakości produktów spożywczych.

Warto pamiętać, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie ) gwarantuje unieszkodliwienie bakterii Salmonella.

W ubiegym tygodniu branżę drobiarską zelektryzowała informacja o polskich jajach zakażonych salmonellą. Jaja pochodziły z fermy znajdującej się w województwie wielkopolskim i trafiły do Belgii, Holandii i Chorwacji.



Tagi:
źródło: