Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pompa Viscomat DC 60
2013-12-13 -
Produkty energetyczne dla bydła
2016-04-21 -
Ładowarka teleskopowa JCB 520-40 AGRI
2020-05-22
Polska liderem w eksporcie gęsiny w UE
W 2015 r. wolumen eksportu mięsa i podrobów z gęsi (CN020751-55) wyniósł ponad 21 tys. t i tym samym był o blisko 14% większy niż w poprzednim roku i tylko o 0,5% mniejszy niż w rekordowym 2013 r.
Eksport gęsiny z Polski
Jak wynika z danych Eurostat, co druga eksportowana w UE gęś pochodzi właśnie z Polski. W 2015 roku zdecydowana większość (86%) wolumenu eksportu polskiej gęsiny trafiła na rynek wewnątrzunijny. Większość eksportowanej gęsiny była sprzedawana w formie mrożonej. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego rodzaju mięsa są Niemcy, którzy w omawianym okresie zaimportowali blisko 15 tys. t polskiej gęsiny, a eksport do tego kraju stanowił 71% całkowitego wolumenu eksportu gęsiny z Polski.
Produkcja gęsiny w Polsce charakteryzuje się dużą dynamiką wzrostu, chociaż nadal ma niewielki udział w produkcji mięsa ogółem. Jak wynika z danych GUS w pierwszych ośmiu miesiącach br. liczba wstawień piskląt gęsich wyniosła 8,0 mln sztuk i była o 9% wyższa niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku oraz o blisko jedną trzecią większa niż średnio w latach 2011-2015.
Specjaliści Banku BGŻ BNP Paribas podkreślają, że nadal eksport gęsiny ma charakter sezonowy i odbywa się głównie w drugiej połowie roku. Wynika to głównie z faktu, że zdecydowana większość polskiej gęsiny trafia na rynek niemiecki, gdzie konsumpcja tego rodzaju mięsa ma również charakter sezonowy. Jednak, jak wynika z informacji MRiRW, Polska uzyskała niezbędne zgody na eksport drobiu, w tym gęsiny, na Tajwan, gdzie gęsinę spożywa się przez cały rok, co może przyczynić się do zmniejszenia sezonowości produkcji w Polsce. Drugim, co do wielkości odbiorcą polskiej gęsiny jest Francja, do której w 2015 r. wyeksportowaliśmy 2,6 tys. t tego mięsa, czyli o ponad dwie trzecie więcej niż w poprzednim roku. Małe ilości gęsiny eksportowaliśmy również do Czech, Austrii i Danii.
Głównym konkurentem Polski w eksporcie gęsiny są Węgry, które w 2015 r. wyeksportowały blisko 17 tys. t tego mięsa, czyli o 8% mniej niż w poprzednim roku. Należy przy tym zaznaczyć, że przez wiele lat to Węgry wiodły prym w produkcji i eksporcie gęsiny w UE i jeszcze w 2015 r. były liderem w pozaunijnym eksporcie gęsiny. Jednak w ostatnich latach węgierska gęsina jest wypierana przez polską. W 2015 r. z Węgier wyeksportowano poza UE ponad 3 tys. t gęsiny, czyli o 18% mniej niż w poprzednim roku. Natomiast pozaunijny eksport polskiej gęsiny wyniósł 2,8 tys. t i w relacji rocznej wzrósł o 66%.
Jeśli trend ten utrzyma się, to prawdopodobnie pod koniec 2016 r. Polska stanie się liderem nie tylko eksportu wewnątrz Wspólnoty, ale i na rynki pozaunijne.