Eksport drobiu
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym drobiem zwiększyło się w obrębie roku o blisko 10% do 270,6 tys. ton. W strukturze towarowej kontyngentu wysyłki dominowały produkty z kurcząt stanowiące 86% całego eksportu drobiu, których sprzedaż za granicę wzrosła o 3,2%. Zanotowano z kolei zniżkę wywozu mięsa indyczego o 8,4% i żywego drobiu o 1%. Zwyżkował za to wywóz mięsa kaczek o 14% i gęsiny o 3,5%.
Największe ilości drobiu wysłała poza UE tradycyjnie Francja, Holandia, Niemcy, Polska, Belgia i Wielka Brytania. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 9%, a w ciągu roku wysyłki były większe o 12%.
Głównymi importerami unijnego drobiu w pierwszej połowie tego roku były kraje afrykańskie – RPA i Benin, gdzie wzrosły one w ujęciu rocznym odpowiednio o 44% i 16%. Dostawy do Arabii Saudyjskiej, będącej czołowym importerem unijnego drobiu w roku ubiegłym, zmalały o 20%, ze względu na mniejszy import z Francji.
Zwiększył się eksport do Hongkongu o 6%, Rosji o 10%, Wietnamu o 40% i na Filipiny o 91%. Mniejsze niż przed rokiem były wysyłki do Ghany o 39%, na Ukrainę o 34%, do Jemenu o 24%, Zjednoczonych Emiratów Arabskich o 12% i Chin o 22%.
Import drobiu
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w analizowanym czasie 2014 roku wyniósł 402 tys. ton i był o 3,5% mniejszy niż rok wcześniej. Pozycję czołowego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia - 59 % całkowitego przywozu, przy rocznym spadku kontyngentu o 2%. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, zmalały o 9%.