Służby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski.
Decyzja ta została ogłoszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem w Tajpej w dniu 21 października br., w których uczestniczył m.in. Główny Lekarz Weterynarii, Pan Włodzimierz Skorupski. Spotkaniu współprzewodniczyli Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pan Tadeusz Kościński oraz Wiceminister Ministerstwa Spraw Gospodarczych (MOEA), Pan Wei-Fuu Yang. Mechanizm konsultacji gospodarczych funkcjonuje od 2010 r. jako główne narzędzie wspierania polsko-tajwańskiej współpracy bilateralnej.
Zakończona procedura stanowi zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006 r.
Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw. Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w:
-
bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu,
-
wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.
źródło: Gospodarz.pl/GIW foto:
Spanvall