| Autor: redakcja1

Krajowy skup drobiu

W Polsce w okresie styczeń–sierpień 2021 r. dostawy żywca drobiowego do skupu były niższe niż przed rokiem.

Krajowy skup drobiu
Było to spowodowane rozprzestrzenianiem się wirusa ptasiej grypy na początku 2021 r. i związaną z tym redukcją pogłowia ptaków. Poza tym pojawienie się ognisk grypy ptaków na terenie Polski uniemożliwiło wysyłkę do krajów trzecich, które wprowadziły ograniczenia na import asortymentu drobiowego z obszarów UE, na których stwierdzono ogniska grypy ptaków. Duży wpływ na ograniczenie produkcji miały również mniejsze możliwości zbytu produktów drobiowych w krajowym i zagranicznym sektorze HoReCa w wyniku lockdownu w pierwszych miesiącach 2021 r.

Według danych GUS skorygowanych o pierwsze półrocze br. w okresie styczeń–sierpień 2021 r. zakłady w Polsce skupiły 1 931 tys. ton żywca drobiowego w wadze żywej, czyli mniej o 8% niż przed rokiem. W sierpniu 2021 r. do skupu dostarczono 229 tys. ton żywca drobiowego, tj.o 19% więcej niż w lipcu br., ale mniej o 6% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: