| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny mięsem drobiowym w 2014 r.

W 2013 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych w ekwiwalencie mięsa wyniósł 699 tys. ton i był o 9% wyższy niż w 2012 r. - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Handel zagraniczny mięsem drobiowym w 2014 r.
Wzrost wysyłki asortymentu drobiowego związany był z utrzymującym się popytem na ten gatunek mięsa na rynkach zagranicznych, a to ze względu na konkurencyjność cenową polskich produktów drobiowych na rynku unijnym.
 
W czasie pierwszych dwóch miesięcy 2014 r. wyeksportowano 120 tys. ton mięsa drobiowego, czyli o 12% więcej niż przed rokiem. W całym 2014 r. tempo wzrostu eksportu drobiu będzie zbliżone do notowanego w 2013 r. Podstawą prognozy dalszej zwyżki wolumenu wysyłkowego są konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku UE, przy prognozowanym przez Komisję Europejską stałym wzroście unijnej konsumpcji.
 
Ponadto zwiększenie się eksportu krajowego asortymentu drobiowego może być stymulowane rozwojem kontaktów handlowych z krajami poza unijnymi w związku z przewidywanym wzrostem globalnej konsumpcji. Natomiast hamująco na przyrost eksportu będzie oddziaływać rosnąca konkurencja ze strony zagranicznych producentów.
 
W 2013 r. odnotowano także wzrost importu produktów drobiowych do czego przyczynił się popyt na surowiec do przetwórstwa. W 2013 r. do Polski sprowadzono 96 tys. ton produktów drobiowych w ekwiwalencie mięsa, a zatem to o 14% więcej niż w 2012 r. Zwiększył się przede wszystkim import żywca drobiowego o 33%, którego udział w strukturze towarowej sprowadzanego asortymentu drobiowego w przeliczeniu na ekwiwalent mięsa wyniósł 51% w stosunku do 44% w 2012 r.
 
W styczniu i lutym 2014 roku import drobiu łącznie wyniósł 17 tys. ton w odniesieniu do 15 tys. ton przed rokiem, co wynikało przede wszystkim z dużo wyższego importem drobiu żywego. Szacuje się, że w całym 2014 r. utrzyma się wzrostowy trend w imporcie, ale tempo przyrostu będzie niższe niż w 2013 r.


Tagi:
źródło: