Zdaniem ekspertów, wolniejsze tempo wzrostu wywozu drobiu z Polski jest wynikiem rosnącej produkcji drobiarskiej na świecie, w tym także w Unii Europejskiej.
Według analityków ARR, w całym 2013 roku eksport drobiu wyniósł ponad 700 tys. ton i był o około 10% większy niż w 2012 roku.
Z kolei w 2014 roku przewiduje się dalszy 11-procentowy wzrost eksportu drobiu spowodowany konkurencyjnością cenową polskiego asortymentu na rynku międzynarodowym oraz rosnącą konsumpcją globalną.
W przypadku importu, od 2009 roku systematycznie rośnie przywóz mięsa drobiowego do Polski. W okresie jedenastu miesięcy 2013 roku import wyniósł 88 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, tj. o 13% więcej niż w tym samym okresie 2012 roku.
W ubiegłym roku wzrosły zwłaszcza zakupy żywca drobiowego, którego udział w strukturze towarowej eksportu asortymentu drobiowego wyniósł 50%. Asortyment drobiowy sprowadzany był głównie z krajów Unii Europejskiej.
Ze wstępnych danych wynika, że w 2013 roku import drobiu ukształtował się na poziomie około 95 tys. ton w porównaniu z 84 tys. ton w 2012 roku.
W 2014 roku analitycy Agencji Rynku Rolnego przewidują dalszy, 5-procentowy wzrost przywozu żywca, przetworów i mięsa drobiowego.