Unijny eksport produktów jajecznych wzrósł wobec analogicznego okresu roku poprzedniego o 8,5% do 153,4 tys. ton, w tym jaj spożywczych do 57,9 tys. ton. Jak podają eksperci, sytuacja popytowo-podażowa na rynku jaj stabilizuje się i rośnie sprzedaż na rynki trzecie.
Wśród głównych unijnych dostawców jaj na rynki trzecie znalazły się następujące kraje: Holandia, Włochy, Niemcy, Belgia i Polska. W omawianym okresie sprzedaż polskich jaj wzrosła blisko o 15% do 5,8 tys. ton.
Tradycyjnie największe ilości produktów z sektora jaj trafiły z Unii Europejskiej do Japonii (45,2 tys. ton), głównie suszu jajecznego. Kolejnymi obiorami jaj były także: Szwajcaria (+1% do 31,3 tys. ton) i Angola (-15% do 11,2 tys. ton).
Blisko dwukrotnie zwiększyły się również wysyłki do Rosji (+88% do 7,9 tys. ton) oraz do Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Omanu.
W przypadku importu jaj i przetworów jajecznych do krajów Wspólnoty obserwowano spadek prawie o połowę przywozu do poziomu 15,4 tys. ton. W strukturze towarowej dominowały przetwory jajeczne (90%). Największymi dostawcami były: Stany Zjednoczone i Argentyna.