W pierwszych dwóch miesiącach 2018 r. wyeksportowano za granicę o 86,4% więcej jaj w skorupkach niż przed rokiem. Wywóz przetworów z jaj zmalał o 0,2%.
Import jaj w skorupkach był o 25,2% niższy niż w 2017 r., a przetworów z jaj o 12,7% większy. Obniżka eksportu jaj w skorupkach w lutym w stosunku do stycznia o 59% i przetworów z jaj o 25% świadczy o stabilizowaniu się unijnego rynku jaj. W następnych miesiącach proces ten będzie prawdopodobnie postępował, co wpłynie na spadek cen na rynku krajowym.
W trzecim kwartale 2017 r. konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych wyniosła 10,74 sztuki/osobę i była o 6,5% niższa niż w porównywalnym okresie 2016 r. W obrębie trzech kwartałów wzrosła do 11,8 sztuki/osobę, tzn. o 1,3% w stosunku do roku poprzedniego. Okres ten nie obejmuje jednak najsilniejszego zwyżki cen detalicznych jaj, który rozpoczął się dopiero w czwartym kwartale.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 5(327), foto:
pixabay.com