Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Grecja – Branża drobiarska walczy z kryzysem
Według ekspertów, w sezonie 2011/2012 zarówno produkcja jak i sprzedaż drobiowego mięsa powinna być na stałym poziomie.
W tym sezonie prawdopodobnie zostanie wyprodukowanych blisko 179 tysięcy ton tego gatunku mięsa, a więc tyle samo jak rok temu. Oznacza to, że kraj ten będzie samowystarczalny pod tym kątem.
Niemniej jednak, konsumpcja mięsa z kurcząt może się zwiększyć o niemal 1,5 procenta, czyli do 212 tysięcy ton. Jak wykazują dane, średnio na jedną osobę przypada w Grecji 18,5 kilograma.
Co ciekawe, otóż mimo panującego w tym kraju kryzysu spożycie tego gatunku mięsa wciąż rośnie. Na taki stan rzeczy ma niewątpliwy wpływ świadomość o jego walorach odżywczych oraz konkurencyjna cena wobec innych gatunków mięs.
Zdecydowanie więcej mięsa spożywanych jest pod postacią produktów mrożonych czy też gotowych dań. Niestety, mimo wszystko zyski hodowców są niewielkie, a to za sprawą na wysokie koszty produkcji, a w szczególności pasz stanowiących około 70 procent tych wydatków.