Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Prasa Roundpack
2014-03-19 -
Siewnik do ogórka MAX PNEUMATIC
2020-05-13 -
Mulczery ORSI VM 140/230
2015-02-04 -
Roztrząsacz obornika SIP ORION 100
2020-07-23 -
FLORAMIX POMIDOR Nawóz płynny dla warzyw
2012-01-16 -
Pompa rotacyjna DK
2011-05-25 -
Opryskiwacz Tago B
2020-08-05
Grecja – Branża drobiarska walczy z kryzysem
Według ekspertów, w sezonie 2011/2012 zarówno produkcja jak i sprzedaż drobiowego mięsa powinna być na stałym poziomie.
W tym sezonie prawdopodobnie zostanie wyprodukowanych blisko 179 tysięcy ton tego gatunku mięsa, a więc tyle samo jak rok temu. Oznacza to, że kraj ten będzie samowystarczalny pod tym kątem.
Niemniej jednak, konsumpcja mięsa z kurcząt może się zwiększyć o niemal 1,5 procenta, czyli do 212 tysięcy ton. Jak wykazują dane, średnio na jedną osobę przypada w Grecji 18,5 kilograma.
Co ciekawe, otóż mimo panującego w tym kraju kryzysu spożycie tego gatunku mięsa wciąż rośnie. Na taki stan rzeczy ma niewątpliwy wpływ świadomość o jego walorach odżywczych oraz konkurencyjna cena wobec innych gatunków mięs.
Zdecydowanie więcej mięsa spożywanych jest pod postacią produktów mrożonych czy też gotowych dań. Niestety, mimo wszystko zyski hodowców są niewielkie, a to za sprawą na wysokie koszty produkcji, a w szczególności pasz stanowiących około 70 procent tych wydatków.