| Autor: redakcja1

Eksport mięsa drobiowego

W strukturze asortymentowej polskiego eksportu produktów drobiowych dominowało mięso.

Eksport mięsa drobiowego
W okresie styczeń–listopad 2021 r. za granicę sprzedano 1,34 mln ton mięsa drobiowego, czyli o 2% mniej niż przed rokiem. Przychody otrzymane ze sprzedaży tego asortymentu wyniosły 2,5 mld EUR i były o 13% wyższe. Wzrost przychodów z wysyłki mięsa uzyskanych przez krajową branżę drobiarską w okresie styczeń–listopad 2021 r., przy niższym wolumenie sprzedaży, wynikał z większych niż przed rokiem cen transakcyjnych.

Głównymi odbiorcami mięsa drobiowego z Polski były kraje UE-27 z 64% udziału w eksporcie i 855 tys. ton, m.in. Niemcy z 224 tys. ton i 17%, Niderlandy z 130 tys. ton i 10%, Francja z 109 tys. ton i 8% oraz Czechy z 65 tys. ton i 5%, a spoza UE: Wielka Brytania z 130 tys. ton i 10%, Ukraina z 91 tys. ton i 7%, Ghana z 67 tys. ton i 5% oraz Demokratyczna Republika Konga z 47 tys. ton i 4%.


Tagi:
źródło: