Pogłowie drobiu w całym rolnictwie na dzień 1 grudnia 2015 r. wynosiło 153,209 mln sztuk i w odniesieniu do stanu w porównywalnym okresie 2014 r. wzrosło o 20,122 mln sztuk - 15,1%, a w porównaniu z czerwcem 2015 r. zmalało o 10,216 mln sztuk - 6,3%.
W sektorze prywatnym było 153,177 mln sztuk drobiu, a zatem o 15,1% więcej niż w grudniu 2014 r. i o 6,3% mniej niż w czerwcu 2014 r., a w gospodarstwach rolnych sektora publicznego zarejestrowano stan drobiu w granicy 32,1 tys. sztuk, czyli niższym o 22,6 tys szt niż w grudniu 2014 r. i o 10,6% niż w czerwcu 2015 roku.
Struktura gatunkowa pogłowia drobiu ogółem przedstawiała się następująco:
-
drób kurzy - 91,1%, przy czym 35,5% to nioski, a w grudniu 2014 r. odpowiednio – 90,9% i 34,3%,
-
gęsi - 0,8% względem 0,9%,
-
indyki– 5,9% wobec 6,2%,
-
kaczki i drób pozostały – 2,2% w stosunku 2%.
W grudniu 2015 r. obsada drobiu łącznie na 100 ha użytków rolnych wynosiła 1,054 tys. sztuk, w tym drobiu kurzego – 960 sztuk, a w grudniu 2014 r. odpowiednio – 914 i 831 sztuk.
Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w 2015 r. krajowa produkcja żywca drobiowego wzrosła w stosunku do 2014 r. o 6,4%.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK