Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny
2024-12-17
Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z kurczaka o 3,5% do 4907 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południo-wschodnim – 6421 zł/t, a najmniej w centralnym – 4822 zł/t.
Towar
|
Polska
|
Makroregiony
|
||||
północny
|
centralny
|
południowo-wschodni
|
zachodni
|
|||
cena w zł/t
|
zmiana ceny [%]
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
|
6158
|
3,0
|
5684
|
5718
|
---
|
6580
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
|
4981
|
0,5
|
5118
|
4927
|
4795
|
5484
|
tuszki indyków patroszonych 73%
|
8078
|
-1,0
|
9378
|
7510
|
---
|
8752
|
ćwiartki z kurczaka
|
3630
|
-1,5
|
3546
|
3571
|
4539
|
3712
|
skrzydła z kurczaka
|
6383
|
1,0
|
6834
|
6180
|
5639
|
6597
|
filety z piersi kurczaka
|
12070
|
-2,2
|
11506
|
11713
|
11975
|
13350
|
nogi z kurczaka
|
5014
|
4,1
|
4993
|
4902
|
5850
|
5487
|
podudzia z kurczaka
|
4907
|
-3,5
|
4839
|
4822
|
6421
|
5195
|
uda z kurczaka
|
5226
|
-1,7
|
4859
|
5236
|
6631
|
5321
|
filety z piersi indyka
|
12019
|
-0,7
|
11772
|
12360
|
11492
|
12222
|
skrzydła z indyka
|
4409
|
1,2
|
4171
|
4740
|
4313
|
4685
|
uda z indyka
|
6901
|
2,7
|
6652
|
6760
|
7022
|
8229
|
podudzia z indyka
|
4317
|
6,4
|
4295
|
4780
|
3264
|
3982
|
wątroby z kurczaka
|
2386
|
6,9
|
2477
|
2260
|
5808
|
2158
|
wątroby z indyka
|
4184
|
7,8
|
3962
|
4560
|
---
|
4230
|