| Autor: redakcja1

Ceny produktów drobiowych w Polsce (17.01.2021)

Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały skrzydła z kurczaka o 8,5% do 5622 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6863 zł/t, a najmniej w centralnym – 5622 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (17.01.2021)
Za to o 2,9% do 6158 zł/t zmniejszyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 6455 zł/t, a najmniej w centralnym – 5827 zł/t.
 
Także spadek odnotowano o 7% w przypadku tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami za które uzyskiwano 5440 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 5635 zł/t, a najtańsze w centralnym – 5424 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 3,4% do 10088 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 10498 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8860 zł/t.
 
Na wartości straciły również wątroby z indyka o 1,4% do 4271 zł/t, przy czym najwięcej można było uzyskać w makroregionie centralnym – 4510 zł/t, a najmniej w północnym – 4004 zł/t.
 
W dniach od 10 do 17 stycznia 2021 r. doszło do wzrostu cen podudzia z indyka o 7,8% do 4840 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 5266 zł/t, a najmniej w południowo wschodnim – 4078 zł/t.
 
Ponadto na wartości zyskały ćwiartki z kurczaka o 4,2% do 3468 zł/t, filety z piersi kurczaka o 3% do 12181 zł/t, nogi z kurczaka o 0,1% do 5704 zł/t, podudzia z kurczaka o 2,4% do 4774 zł/t, uda z kurczaka o 3,8% do 4672 zł/t, filety z piersi indyka o 1,7% do 12189 zł/t, skrzydła z indyka o 4,9% do 4886 zł/t, uda z indyka o 5,1% do 8093 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 0,9% do 2186 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
 
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6158
-2,9
6332
5827
---
6455
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5440
-7,0
5635
5424
5538
5425
tuszki indyków patroszonych 73%
10088
-3,4
10498
8860
---
---
ćwiartki z kurczaka
3468
4,2
3533
3441
4722
3456
skrzydła z kurczaka
5622
-8,5
6863
4985
5744
6552
filety z piersi kurczaka
12181
3,0
11959
12003
13579
12444
nogi z kurczaka
5704
0,1
4980
6670
6150
4846
podudzia z kurczaka
4774
2,4
---
4741
6583
4703
uda z kurczaka
4672
3,8
4381
4633
5886
4864
filety z piersi indyka
12189
1,7
12031
13210
12570
11959
skrzydła z indyka
4886
4,9
4872
4890
4880
4986
uda z indyka
8093
5,1
8019
7640
8442
9073
podudzia z indyka
4840
7,8
5032
4530
4078
5266
wątroby z kurczaka
2186
0,9
2267
2027
6055
2147
wątroby z indyka
4271
-1,4
4004
4510
4431
4496


Tagi:
źródło: