Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny
2024-12-17
Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały uda z indyka o 7,9% do 7614 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8781 zł/t, a najmniej w centralnym – 7000 zł/t.
Towar
|
Polska
|
Makroregiony
|
||||
północny
|
centralny
|
południowo-wschodni
|
zachodni
|
|||
cena w zł/t
|
zmiana ceny [%]
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
cena w zł/t
|
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
|
6115
|
0,0
|
5081
|
5592
|
---
|
6693
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
|
4668
|
-2,3
|
5075
|
4589
|
4349
|
5284
|
tuszki indyków patroszonych 73%
|
8119
|
6,0
|
10845
|
---
|
---
|
8030
|
ćwiartki z kurczaka
|
3245
|
-2,0
|
2805
|
3136
|
4702
|
3508
|
skrzydła z kurczaka
|
6393
|
0,9
|
6922
|
6142
|
5386
|
6651
|
filety z piersi kurczaka
|
12015
|
-1,8
|
10797
|
12017
|
11785
|
12787
|
nogi z kurczaka
|
5091
|
-4,5
|
4862
|
5047
|
5470
|
5509
|
podudzia z kurczaka
|
4514
|
-4,0
|
4481
|
4459
|
6096
|
4700
|
uda z kurczaka
|
4922
|
-3,0
|
4980
|
4822
|
6984
|
5041
|
filety z piersi indyka
|
12671
|
3,1
|
11998
|
12520
|
11428
|
13675
|
skrzydła z indyka
|
4499
|
0,0
|
4368
|
4560
|
4376
|
4696
|
uda z indyka
|
7614
|
7,9
|
7279
|
7000
|
7341
|
8781
|
podudzia z indyka
|
4346
|
-0,8
|
4859
|
4680
|
3071
|
3940
|
wątroby z kurczaka
|
2214
|
-4,1
|
2291
|
2170
|
5222
|
1926
|
wątroby z indyka
|
3774
|
-10,2
|
4175
|
4450
|
3537
|
---
|