Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Spodnie robocze BETA 7900FP
2011-05-16 -
Wał uprawowy tandem TOLMET
2015-05-08 -
Breloczek ciągnik John Deere
2011-04-06 -
Cyklony
2014-01-21
Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (9.07.2017)
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 9 lipca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek.
Ceny drobiu w Polsce
Towar |
Polska |
|
Cena w zł/t |
Zmiana ceny [%] |
|
kurczęta typu brojler |
3425,5 |
2,7 |
indory |
5445,0 |
0,5 |
indyczki |
5362,0 |
-0,9 |
kaczki typu brojler |
4637,7 |
0,1 |
gęsi tuczone |
8437,7 |
0,0 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych |
2475,6 |
8,9 |
W okresie od 3 do 9 lipca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 8,9% do 2475 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kurcząt typu brojler o 2,7% do 3425,5 zł/t, indorów o 0,5% do 5445 zł/t, a także kaczek typu brojler o 0,1% do 4637,7 zł/t. Za to zmalały ceny indyczek o 0,9% do 5362 zł/t. Z kolei ceny gęsi tuczonych pozostały niezmienne i wyniosły 8437,7 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały uda z indyka o 7,8% do 8185 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8735 zł/t, a najmniej w centralnym – 7629 zł/t.
0,1% zniżek odnotowano w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8520 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 9087 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8356 zł/t.
O 0,1% do 3692 zł/t zmniejszyły się ceny ćwiartki z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4318 zł/t, a najmniej w centralnym – 3550 zł/t.
Potaniały również skrzydła z kurczaka o 0,1% do 5376 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 5866 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4457 zł/t.
W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 4,7% do 4472 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4840 zł/t, a najmniejsze w północnym - 4276 zł/t.
Mniej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 0,9% do 17271 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5596 zł/t, a najtaniej w północnym – 4817 zł/t.
Z kolei o 0,4% spadła cena wątroby z kurczaka do 2371 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3779 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2090 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...