Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3682,2
|
0,2
|
indory
|
4805,5
|
0,5
|
indyczki
|
4524,6
|
0,6
|
kaczki typu brojler
|
4468,1
|
-0,5
|
gęsi tuczone |
8197,5 |
0,2 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2250,0
|
-1,4
|
W okresie od 23 do 29 lipca 2018 roku spadek cen zaobserwowano w obrębie kaczki typu brojler o 0,5% do 4468,1 zł/t i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych cena do 2250,0 zł/t.
Wzrosły natomiast ceny indyczków o 0,6% do 4524,6 zł/t, indorów o 0,5% do 4805,5 zł/t, gęsi tuczone o 0,2% do 8197,5 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,2% do 3682,2 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały nogi z kurczaka o 5,9% do 5578 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 6118 zł/t, a najmniej w północnym – 5793 zł/t.
O 3,8% do 3624 zł/t zwiększyły się ceny ćwiartki z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 3681 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3532 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 3,2% w przypadku skrzydła z indyka, za które uzyskiwano 5015 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 5472 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4500 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z kurczaka, bo o 2,3% do 4651 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5029 zł/t, a najtaniej w północnym – 4240 zł/t.
Podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,2% do 6022 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6138 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5935 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...