Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3082,9
|
0,4
|
indory
|
5002,1
|
0,1
|
indyczki
|
4648,3
|
-0,6
|
kaczki typu brojler
|
4691,4
|
4,4
|
gęsi tuczone
|
9064,7
|
-2,0
|
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kaczek typu brojler o 4,4% do 4691,4 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kurcząt typu brojler o 0,4% do 3082,9 zł/t oraz indorów o 0,1% do 5002,1 zł/t. W tym okresie potaniały jedynie gęsi tuczone o 2% do 9064,7 zł/t i kaczki typu brojler o 0,6% do 4648,3 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 19 do 25 grudnia 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, nogi z kurczaka staniały o 5,4% do 5077 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 8009 zł/t, a najmniej w północnym – 4463 zł/t.
4,6% zniżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi indyka, za które uzyskiwano 16535 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 16810 zł/t, a najtańsze w północnym – 16415 zł/t.
O 3,4% do 9009 zł/t zmniejszyły się ceny tuszek indyków patroszonych 73%. Najwięcej za nią płacono w makroregionie północnym – 9230 zł/t, a najmniej w zachodnim – 8905 zł/t.
Mniej w tym czasie płacono za wątrobę z kurczaka, bo o 1,7% do 2448 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 2565 zł/t, a najtaniej w centralnym – 2219 zł/t.
W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem podudzia z indyka o 1,2% do 4164 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie centralnym – 4450 zł/t, a najmniejsze w północnym - 4037 zł/t.
Z kolei o 0,4% zmalała cena ćwiartki z kurczaka do 3364 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie centralnym – 3458 zł/t, a najniższe - w południowo-wschodnim – 3222 zł/t.
Potaniały również filety z piersi kurczaka o 0,2% do 12435 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 13457 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 11333 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...