Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3676,1
|
0,4
|
indory
|
4783,8
|
-0,4
|
indyczki
|
4499,0
|
-0,1
|
kaczki typu brojler
|
4490,4
|
1,3
|
gęsi tuczone |
8184,7 |
-0,4 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2281,5
|
-4,5
|
W okresie od 16 do 22 lipca 2018 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczki typu brojler o 1,3% do 4490,40 zł/t i kurcząt typu brojler cena do 3676,1 zł/t.
Spadły natomiast ceny indyczków o 0,1% do 4499,0 zł/t, indorów o 0,4% do 4783,8 zł/t, gęsi tuczone o 0,4% do 8184,7 zł/t, a także kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 4,5% do 2281,5 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały skrzydła z kurczaka o 6,9% do 5711 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6314 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5424 zł/t.
O 6,6% do 4474 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 4909 zł/t, a najmniej w północnym – 3636 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 4,8% w przypadku uda z kurczaka, za które uzyskiwano 5870 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5909 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 5632 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z kurczaka, bo o 2,2% do 5394 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5648 zł/t, a najtaniej w północnym – 4464 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka o 2,1% do 2725 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 2809 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 2544 zł/t.
Podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,6% do 6449 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 6852 zł/t, a najtaniej w centralnym – 5944 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...