ŚIR: System wycofania owoców i warzyw psuje rynek wewnętrzny. Owoce należy przerobić na koncentraty

Zarząd KRIR przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi projekt nowych regulacji dotyczących rekompensaty dla producentów owoców (jabłek), w związku z rosyjskim embargiem opracowanych przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą.

ŚIR: System wycofania owoców i warzyw psuje rynek wewnętrzny. Owoce należy przerobić na koncentraty

Świętokrzyska Izba Rolnicza przekazała propozycje rozwiązań mających na celu złagodzenie skutków nałożonego embarga na polskie owoce i warzywa przez Federację Rosyjską. W ocenie Izby, dotychczasowy system wycofania owoców i warzyw budzi bowiem niezadowolenie i niepokoje polskich producentów, psuje rynek wewnętrzny, szczególnie tam, gdzie jest duża produkcja. Pomimo tego, ze największą pomoc przewidziano dla polskich sadowników, niewielka grupa zainteresowanych skorzystała z tego mechanizmu, gdyż wnioski można było składać tylko przez kilka godzin do chwili wyczerpania limitu.

W ocenie ŚIR istniejący system wycofywania produktów z rynku zastosowany przez UE nie jest odpowiedni do skali załamania rynku w związku z embargiem. Dla przypomnienia poinformowano, ze eksport z Polski do Rosji przez wprowadzeniem embarga produktów ogrodniczych wynosił około 1 min ton rocznie.

Pozostawienie dotychczasowego systemu będzie dalej destabilizować rynek, miejscowi sadownicy nie będą mogli sprzedać swojej produkcji na rynku lokalnym. Bezpłatna dystrybucja owoców świeżych jest ryzykowna i kosztowna, gdyż owoce szybko się psują, bardzo wysokie są również koszty logistyczne, opakowania, przygotowanie towaru i transport. Ponadto, mechanizm wprowadza chaos, psuje relacje społeczne i powoduje podejrzenia o patologiczne zachowania.

Wycofywane z rynku owoce należy, w ocenie Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, przerobić na koncentraty i przeznaczyć na zaopatrzenie szkół, Ośrodków Pomocy Społecznej czy domów opieki, a także przekazywać dla potrzebujących w krajach trzecich oraz uchodźcom przebywającym w obozach przejściowych w ramach pomocy charytatywnej.

Fundusze zaproponowane na wycofanie owoców z rynku oraz całość spraw organizacyjnych należy przekazać do Agencji Rynku Rolnego, która posiada doświadczenie w tym zakresie i w tym celu została powołana.

Soki i koncentraty można również przekaz do krajów Unii Europejskiej gdzie nie ma produkcji i jabłek lub poza Unię Europejską, co będzie jednocześnie zdjęciem z rynku nadmiaru owoców i promocją.

W Polsce w 2015 roku wyprodukowaliśmy około 3,5 miliona ton jabłek. Należy założyć, że w 2016 roku będzie podobnie. Aby uspokoić rynek należy 2 min ton przerobić na koncentrat. Około 300 tys. ton na inne formy przetworzenia — cydr, kostka, mus, chipsy, sok świeży. Pozostaje 1,2 mln ton, z tego 700 tys. ton — na krajowy rynek konsumpcyjny. Zostaje 500 tys. ton na eksport jako owoce konsumpcyjne najwyższej jakości — pomysł realny do zrealizowania.

Na 1 kg koncentratu potrzeba około 7 kg jabłek. Z 2 mln ton można wyprodukować około 300 tys. ton koncentratu jabłkowego.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: