Główne postanowienia :
Oferty i wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku i serów odnoszą się do produktów, które zostały w całości wprowadzone do składu, chyba że inaczej określono w rozporządzeniu otwierającym procedurę przetargową lub w rozporządzeniu ustalającym z góry stawki dopłat.
Sery z ChNP / ChOG
Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko do sera korzystającego z chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego, które w dniu, gdy umowa składu rozpoczyna ma minimalny wiek odpowiedni do okresu dojrzewania określonym w specyfikacji produktu, o której mowa w Artykuł 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 do tego sera, który to będzie sprzedawany po składowaniu w ramach umowy, powiększonej o okres dojrzewania, po zakończeniu tego okresu, który przyczynia się do wzrostu wartości sera.
W przypadku, gdy okres dojrzewania nie jest określony w specyfikacji produktu, o której mowa w art 7 rozporządzenia ( UE) nr 1151/2012, ser powinien mieć w dniu, gdy umowa składu się zaczyna minimalny wiek odpowiedni do okresu dojrzewania, który przyczynia się do zwiększenia wartości sera.
Ponadto, ser musi spełniać następujące wymagania:
-
każda partia waży co najmniej dwie tony;
-
jest trwały, ze wskazaniem, które może być kodowane zakładu, w którym został wyprodukowany i daty produkcji;
-
nosi datę wprowadzenia do składowania;
-
jest przechowywany jako cały ser w państwie członkowskim, w którym ser jest wyprodukowany w którym kwalifikuje się aby nosić chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne na mocy rozporządzenia ( UE) nr 1151/2012 ;
-
nie jest przedmiotem wcześniejszego zamówienia przechowywania.
Państwa członkowskie mogą odstąpić od obowiązku wskazania daty wejścia do sklepu na serze pod warunkiem, że właściciel składu zobowiąże się do prowadzenia rejestru, w którym dane szczegółowe, o których mowa w akapicie pierwszym, są wprowadzane w dniu wejścia artykułu do sklepu.
Masło
Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko do :
-
masła produkowanego ze śmietanki uzyskanej bezpośrednio i wyłącznie z mleka krowiego , o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego w masie wynoszącej 80 %, maksymalnej zawartości w mleku suchej masy beztłuszczowej w masie wynoszącej 2% i maksymalnej zawartości wody w masie , o 16% ,
-
wyprodukowane w okresie 60 dni poprzedzających dzień złożenia wniosku lub dzień złożenia oferty.
Czytaj dalej na następnej stronie...