Dziś proponujemy pierwszy z kilku chłodników. Jest to ciekawy pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Chłodnik ogórkowy nie tylko dostarczy nam wiele witamin, ale także urozmaici dietę, a przy okazji wspomoże hodowców bydła mlecznego.
Składniki chłodnika ogórkowego
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka kefiru,
- 5 ogórków gruntowych,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pęczek koperku,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sok z cytryny, sól,
- pieprz ziołowy;
Przygotowanie chłodnika
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski.
Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie dodajemy jogurt i kefir. Całość mieszamy.
Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Polecamy inne przepisy na chłodnik.
Przepis na chłodnik ogórkowy zaproponował organizator kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, która jest realizowana przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Kampania jest finansowana z Funduszu Promocji Mleka.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Izba Mleka,Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Gospodarz.tv/DK