Według FAO, indeks cen żywności we wrześniu bieżącego roku był najniższy od czterech lat. Do głównych przyczyn spadku eksperci zaliczają obniżki w obrębie cen mięsa oraz nabiału i cukru - poinformowała FAMMU/FAPA.
Ceny żywności we wrześniu 2014 roku
Miesięczny wskaźnik cen koszyka żywności, uwzględniający zboża, oleiste, mięso, nabiał i cukier obniżył się do 191,5 punktów, tj. o 5,2 punktu (lub o 2,6%) poniżej poziomu sierpniowego indeksu. Jednocześnie było to o 12,2 punktów (6%) poniżej indeksu z września 2013 roku.
Czytaj więcej o światowym indeksie cen żywności we wrześniu 2014 r.
Zbiory zbóż na świecie
Poza tym warto odnotować poniesienie przez FAO prognozowanych zbiorów zbóż na świecie – o 65 mln ton do 2 523 mln ton. Obecne szacunki globalnych zbiorów pszenicy miękkiej sięgają 718,5 mln ton, co stanowi nowy rekord wobec wcześniejszych 716,5 mln ton. FAO skorygowało również prognozę światowych zapasów zbożowych na koniec bieżącego sezonu – z poprzednich 616 mln ton do 627,5 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu