Ceny surowców rolnych w Unii Europejskiej (listopad 2013)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w listopadzie 2013 roku ceny części surowców rolnych w państwach członkowskich Unii Europejskiej oscylowały poniżej poziomu notowanego przed rokiem – zauważa FAMMU/FAPA.

Ceny surowców rolnych w Unii Europejskiej (listopad 2013)
Największe spadki w jedenastym miesiącu ubiegłego roku dotyczyły kukurydzy, w przypadku której odnotowano zniżkę cen w wysokości 29,6%. Kolejne miejsca zajęły: jęczmień – spadek o 25,4%, pszenica miękka -25,0%, pszenica durum -15,5%, a także mięsa: wieprzowina -4,8%, drób -3,7% oraz wołowina -3,0%.
 
W analizowanym miesiącu zaobserwowano wzrost cen w obrębie pełnego mleka w proszku (wzrost o 27,3%) oraz masła (+23,0%), odtłuszczonego mleka w proszku (+17,5%) i sera (+17,0%).
 
W przypadku cen wołowiny spadek zanotowano w piętnastu krajach Wspólnoty, spośród których największy w: Estonii (-21,2%), na Łotwie (-16,5%), Litwie (-11,6%), w Czechach (-11,4%), Niemczech (-9,3%), Słowenii (8,7%), na Słowacji (8,7%), w Polsce (-8,2%) oraz Holandii (7,1%).
 
W tym samym czasie, ceny mięsa wieprzowego zniżkowały w dwudziestu jeden państwach członkowskich, natomiast w pozostałych odnotowano ich wzrost. Najbardziej wieprzowina potaniała na Cyprze (-11,9%), w Luksemburgu (-10,7%), Holandii (-9,5%), Czechach (-8,7%), Belgii (-8,4%), Niemczech (-8,4%), Włoszech (-8,3%), Polsce (-7,7%), na Węgrzech (-7,3%), Łotwie (-7,0%) oraz Litwie (-6,9%).
 
W listopadzie spadły także ceny mięsa drobiowego w siedemnastu krajach Wspólnoty, najbardziej w Rumunii (-16,1%), Portugalii (-14,1%), Bułgarii (-10,2%) oraz Hiszpanii (-8,8%). W Irlandii natomiast cena pozostała na niezmienionym poziomie wobec notowań sprzed roku, a w pozostałych państwach odnotowano jej wzrost. Największe zwyżki dotyczyły: Estonii (+11,7%), Danii (+5,6%), Niemiec (+4,7%) i Finlandii (+4,3%).
 
Jednocześnie ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej były o 1,3% wyższe niż w listopadzie 2012 roku, natomiast inflacja ogółem kształtowała się na poziomie 1,0%. W porównaniu z listopadem 2012 roku w analizowanym miesiącu wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku olejów i tłuszczów – wzrost o 3,7%, mleka, serów i jaj (+2,5%), a także ryb i owoców morza (+2,3%), mięsa (+1,4%) oraz warzyw (+1,2%). Niewielkie, ale jednak wzrosty zaobserwowano także w obrębie cen owoców (+0,6%), produktów chlebowych i zbożowych (+0,5%), cukru (+0,2%), a także pozostałej żywności (+0,9%).
 
Jak podała FAMMU/FAPA, ceny żywności wzrosły w większości krajów Unii Europejskiej, oprócz Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Cypru, Łotwy oraz Rumunii, gdzie zanotowano ich zniżkę. Wśród krajów, w których żywność najbardziej podrożała znalazły się: Finlandia (+4,1%), Czechy (+3,2%), Luksemburg (+3,2%), Wielka Brytania (+3,0%), Niemcy (+2,9%), Austria (+2,9%), oraz Słowenia (+2,4%.). Polska w tym czasie notowała 1,8% wzrost cen żywności.


Tagi:
źródło: