Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
FENDT - szyba drzwiowa górna P / L zielona
2011-12-13 -
Suszenie ściany OMNIVENT
2020-10-08 -
Mikoryzowe szczepionki
2013-02-26
Promocja produktów lokalnych na tle barier w sprzedaży - relacja ze szkolenia
W dniach od 13 do 15 lipca 2011 roku w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie miało miejsce szkolenie pt.: „Promocja produktów lokalnych na tle barier w sprzedaży” w którym wzięli udział przedstawiciele Lokalnych Grup Działania z województwa małopolskiego.
Celem szkolenia było zapoznanie uczestników z obowiązującymi przepisami prawnymi w zakresie sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych przez rolników oraz z zasadami rejestracji produktów na liście produktów tradycyjnych.
Zajęcia rozpoczął pan Andrzej Śliwa
przedstawiciel Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, wykładem
pod tytułem „Sprzedaż bezpośrednia szansą na dodatkowy dochód dla
gospodarstw rolnych – możliwości i problemy” .
Następny wykład dotyczący przepisów sanitarnych pt.: „Warunki sanitarno - higienicznych przy sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych” wygłosił pan Piotr Pokrzywa przedstawiciel Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Krakowie.
Sprzedaż bezpośrednia w świetle przepisów prawnych dotyczących warunków weterynaryjnych” omówiła pani Aneta Klusek, przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zagadnienia związane ze sprzedażą bezpośrednią w kontekście przepisów prawa gospodarczego i obowiązków podatkowych omówiły pani Beata Omachel i pani Małgorzata Borkiewicz-Liszka przedstawicielki Izby Skarbowej w Krakowie.
W drugim dniu szkolenia uczestnicy
wzięli udział w wyjeździe studyjnym zorganizowanym na terenie LGD
Dunajec – Biała w okolicach Zakliczyna. Celem wyjazdu była prezentacja
dobrych praktyk w zakresie sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych.
Prezentacji projektu „Paczka od rolnika” dokonał pan Jan Czaja w ramach
której omówił sprzedaż żywność tradycyjnej i ekologicznej za
pośrednictwem możliwości jakie daje Internet. Uczestnicy mieli również
okazję poznać gospodarstwa rolne uczestniczące w akcji „Paczka od
rolnika”.
W trzecim dniu szkolenia wystąpiła pani
Klaudia Kieljan z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie z
wykładem pod tytułem „ Produkty regionalne i tradycyjne w mechanizmach
jakości żywności” oraz pani Marta Baran przedstawiciel Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego z prezentacją na temat
rejestracji produktów na Liście Produktów Tradycyjnych.
W trakcie
szkolenia przedyskutowano wiele problematycznych zagadnień, nadal jednak
pozostają kwestie wymagające bardziej szczegółowych interpretacji w
zakresie możliwości i zasad prowadzenia sprzedaży bezpośredniej
produktów rolnych przez rolników.
Produkcja i sprzedaż żywnościowych
produktów lokalnych bezpośrednio z gospodarstwa wiąże sie z
przestrzeganiem wielu obowiązków w zakresie wymagań weterynaryjnych,
sanitarno-higienicznych, prawa gospodarczego i podatkowego,
bezpieczeństwa żywności i innych. Liczba i zakres aktów prawnych
regulujących kwestie sprzedaży bezpośredniej stanowi barierę dla
rolników produkujących i sprzedających produkty żywnościowe na małą
skalę.
Wątpliwości pojawiają się w zakresie zagadnień dotyczących wytwarzania i sprzedaży bezpośredniej produktów przetworzonych. Głównym problemem stanowiącym barierę dla rolników pozostaje konieczność zakładania działalności gospodarczej przy sprzedaży niewielkich ilości własnych przetworzonych produktów, nie objętych wyjątkami w zakresie ustaw prawa gospodarczego i podatkowego.