Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Rozdrabniacz łęcin 6LKB460 BASELIER
2020-10-02 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAWD-762-12 tandem
2014-12-02 -
Walce do kiszonki FORTSCHRITT
2020-05-28 -
NITROMAG Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16 -
Skrzynia metalowa do kapusty
2012-11-28 -
OBEJMY DO ŁĄCZENIA RUR
2016-04-29
Jak to robią inni, czyli małe przetwórstwo za granicą
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu w ramach umowy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniach od 18 do 24 sierpnia 2011 r. zorganizowało wyjazd studyjny do Słowacji, Austrii i Słowenii nt. „Przetwórstwo surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa, produkt lokalny i mała przedsiębiorczość ”. Uczestnikami wyjazdu byli przedstawiciele MRiRW, doradcy i specjaliści z Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego i Centrum Doradztwa Rolniczego oraz przedstawiciele Izb Rolniczych.
W pierwszym dniu wizyty uczestnicy
gościli na Słowacji w miejscowości Klatova Nova Ves, w gospodarstwie
ekologicznym Vladimira Hamary o pow. ponad 200 ha użytków rolnych , z
czego ok. 50 ha to grunty orne, a reszta to łąki i pastwiska. Głównym
kierunkiem produkcji jest chów prawie 600 owiec, od których dziennie
otrzymuje się 180 -200 litrów mleka przetwarzanego na sery w
nowocześnie wyposażonym, spełniającym wszelkie wymogi
higieniczno-sanitarne pomieszczeniu do produkcji serów owczych i żętycy.
W zakładzie wdrożony jest System HACCP. Wytwarzane produkty są
sprzedawane na miejscu we własnym sklepie, pozostała część jest
dostarczana do okolicznych sklepów. Właściciel współpracuje z
Agroinstytutem w Nitrze, w którym opiekun gospodarstwa, docent Stanislaw
Silhar po wizycie w gospodarstwie, poruszył tematy dotyczące wymagań
formalno-prawnych dla przetwórstwa surowców rolnych na poziomie
gospodarstwa i systemów jakości żywności i kontroli i nadzoru
przetwórstwa w małych przetwórniach. Omówił również zagadnienia
dotyczące sprzedaży produktów przetworzonych i nieprzetworzonych przez
producentów rolnych oraz trudności z jakimi spotykają się na rynku. Po
południu uczestnicy zwiedzili Targi Rolnicze Agrokomplex w Nitrze .W
bieżącym roku była to 38 międzynarodowa wystawa rolnicza oraz szósta
narodowa wystawa zwierząt hodowlanych, w której wzięło udział 433
wystawców ze Słowacji Czech, Węgier, Polski Włoch Niemiec, Francji i
innych państw.
W następnym dniu uczestnicy odwiedzili
gospodarstwo rodzinne Herberta i Marii Böhm w miejscowości Katzelsdorf,
na południe od Wiednia. Gospodarstwo o powierzchni 80 ha specjalizuje
się w chowie bydła mięsnego kilku ras rodzimych objętych programem ras
zachowawczych, utrzymuje też ok. 150 świń, prowadzi przetwórstwo mięsa
oraz własną wytwórnię wina, sklep i małą restaurację.
Niedziela
rozpoczęła się wizytą na 49 Targach Rolno-Spożywczych AGRA w
miejscowości Gornja Radgona w Słowenii. Na powierzchni 65.000 m2
zgromadziło się ponad 1.600 wystawców z ponad 20 państw, a liczba
zwiedzających przekracza każdego roku 120 tysięcy. Są to jedne z
najważniejszych targów rolniczo-leśnych nie tylko w Słowenii ale również
mają duże znaczenia dla krajów sąsiednich, tzn. Austrii, Węgier,
Chorwacji. W tym roku gościem honorowym na targach była Polska.
Po południu gościliśmy w słoweńskim
gospodarstwie sadowniczym w miejscowości Kovacevc. Właściciel Stefan
Gjergjek od 10 lat prowadzi przetwórstwo owoców ze swojego sadu i
winnicy oraz usługowo dla okolicznych rolników. Rocznie wytwarza około
200 tysięcy litrów soku, głównie z jabłek ale również z innych owoców
jak gruszki, brzoskwinie. Produkty mają własną etykietę, rolnik ma
zarejestrowaną działalność gospodarczą, produkuje również wyroby
alkoholowe. Produkcja alkoholu zgłoszona jest do urzędu celnego, raz w
miesiącu odprowadzany jest podatek akcyzowy, nie ma ograniczeń
ilościowych.
Na zakończenie dnia odwiedziliśmy
najstarszą słoweńską wytwórnię wina w Gornej Radgonie „Radgonskie
Gorice”. Od ponad 150 lat produkuje się tam wysokiej jakości wina i
szampany z ponad 380 hektarów własnych winnic, a produkcja roczna
przekracza 4 miliony litrów. Uczestnikom przedstawiona została
technologia produkcji wina i szampanów jak również zaprezentowano
piwnice, gdzie dojrzewa i jest przechowywane wino.
W poniedziałek 22 sierpnia uczestnicy uczestniczyli w seminarium zorganizowanym przez Słoweńską w Izbę Rolniczą w Ljubljanie, poznając strukturę organizacyjną i zasady działania izby reprezentującej interesy rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa. Izba prowadzi bezpłatne doradztwo dla rolników, kontroluje produkcję roślinną i hodowlę zwierząt. Omówione zostały również problemy działalności dodatkowej, jak agroturystyka, usługi sprzętem rolniczym, małe przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednia., oraz przepisy odnośnie spełniania wymogów jakościowych a także ścieżki uruchamiania działalności dodatkowej ograniczenia ilościowe. Po seminarium w centrum Lublijany zwiedzono plac i halę targową, gdzie rolnicy sprzedają swoje produkty.
Na zakończenie dnia gościliśmy w
gospodarstwie Amica Dusan Globocnik w miejscowości Zagonica, w którym
prowadzony jest tucz świń oraz ubój zwierząt i przetwórstwo mięsa (jako
działalność uboczna). Są dwie linie uboju: dla małych zwierząt (owce,
kozy, świnie) i druga linia dla bydła koni.. Rocznie można ubijać 52
sztuki duże, gospodarstwo prowadzi również ubój usługowy. Wdrożony jest
system HACCP, a gospodarstwo jest pod stałym nadzorem weterynaryjnym.
Produkowane są wyroby dojrzewające, wędzone, wyroby z dodatkiem mięsa
końskiego (salami).
W ostatnim dniu wyjazdu uczestnicy
zapoznali się w miejscowości Lebring w Austrii z gospodarstwem i
wytwórnią oleju z pestek dyni. Właściciel, pan Labugger, gospodaruje na
50 hektarach gruntów ornych, większą część areału przeznacza na uprawę
specjalnej styryjskiej odmiany dyni oleistej, z której ziaren we własnej
przetwórni produkuje olej. Wysłuchano również wykładu Martiny Zainer z
Izby Rolniczej w Grazu na temat programu regionalnego landu Steiermark
„Ausgezeichneter Buschenschank”. Landowa Izba Rolnicza w Grazu ma pod
opieką 80 gospodarstw biorących udział w tym programie. Są one poddawane
ścisłej kontroli przez służby weterynaryjne i sanitarne i ocenie
jakości. Przystępujące do programu gospodarstwa w 77% spełniają
wszystkie wymogi. Średnia powierzchnia tych gospodarstw to 33 ha.
Odwiedzono również Bio Hofkäserei Deutschmann, gospodarstwo ekologiczne
położone na terenie landu Steiermark (Styria). Chów bydła, produkcja i
przetwórstwo mleka prowadzona jest zgodnie z wymaganiami dla tego typu
działalności. Od 2005 roku przerabia się tu ok. 330 000 kg mleka
rocznie, co daje 35 000 kg sera sprzedawanego w Austrii oraz krajach UE
ze znakami jakości „Bioaustria”, Ekologiczne rolnictwo” i „Gutes vom
Bauernhof”.
Ostatnim gospodarstwem w programie
wyjazdu była winnica i wytwórnia styryjskiego wina Franza i Brygitte
Temmel w Sausal „Weingut Temmel“. Państwo Temmel mają 7 hektarów kilku
odmian winorośli, pracują we czworo razem z synem i córką, w czasie
zbiorów zatrudniają do zbioru dodatkowo dwóch pracowników z Polski.
Gospodarstwo uczestniczy w polsko-austriackim projekcie zakładania
winnic na Podkarpaciu.
B.Ginalska, A.Dominik