| Autor: redakcja1

ZPPM rusza z kolejnym cyklem bezpłatnych szkoleń dla producentów i przetwórców mleka

Już niebawem ruszają bezpłatne szkolenia realizowane przez Związek Polskich Przetwórców Mleka, w ramach dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka zadania „Szkolenia – zrównoważony rozwój 2024”.

ZPPM rusza z kolejnym cyklem bezpłatnych szkoleń dla producentów i przetwórców mleka
Pierwsze z cyklu dziewięciu szkoleń dedykowanych producentom i przetwórcom odbędzie się już 9 maja 2024r. w Warszawie, a jego temat to „Technologiczne aspekty zrównoważenia produkcji mleka i żywca bydlęcego“.
 
- Przyjęcie przez UE strategii i polityk prośrodowiskowych oraz innych wymogów w zakresie zrównoważonego rozwoju np. raportowania pozafinansowego – ESG, czy przepisów w zakresie gospodarki opakowaniami , oznacza duże zmiany w rolnictwie, produkcji i konsumpcji żywności, na które branża mleczarska nie jest przygotowana – mówi Marcin Hydzik, Prezes Zarządu ZPPM.

Tegoroczny cykl szkoleniowy stanowi kontynuację działań ZPPM na rzecz promocji zrównoważonego rozwoju w branży mleczarskiej rozpoczętych w 2023r., które obejmowały szkolenia, konferencję publikacje raportów oraz wypracowanie i ogłoszenie postulatów branży mleczarskiej związanych z tymi zagadnieniami – tzw. „Siódemki dla mleczarstwa”.
 
- Producenci i przetwórcy mleka, którzy przygotują się na nadchodzące zmiany i odpowiednio wcześnie wdrożą określone działania, zapewnią sobie przewagę konkurencyjną. Analiza i dostosowanie się do przepisów związanych z szeroko rozumianym „zrównoważonym rozwojem” stanowi duże wyzwanie, stąd potrzeba realizacji szkoleń, dodaje Hydzik.

Najbliższe szkolenie odbędzie się w godzinach 11:00 – 13:30, w dniu 9 maja 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie. Szczegółowy program, jak też formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie internetowej organizatora: https://www.portalmleczarski.pl/2024/04/18/szkolenie-zppm-pt-technologiczne-aspekty-zrownowazenia-produkcji-mleka-i-zywca-bydlecego/
 


Tagi:
źródło: