Do zwyżki produkcji przyczyni siÄ™ wzrost pogÅ‚owia krów mlecznych, które w czerwcu 2020 r. może wynieść 2 240 tys. szt., czyli to zwyżka o 1% w skali roku. JednoczeÅ›nie wydajność krów mlecznych zwiÄ™kszy siÄ™ o 2% do 6 450 litrów/sztukÄ™.
Szacowana w 2020 r. sprzyjajÄ…ca koniunktura na globalnym rynku mleka oraz dalszy wzrost krajowej podaży surowca, mogÄ… skutkować utrzymaniem tendencji wzrostowej w produkcji artykuÅ‚ów mleczarskich. Szacowana jest zwyżka produkcji m.in. serów, serwatki, masÅ‚a i odtÅ‚uszczonego mleka w proszku. W niższym stopniu może wzrosnąć kontyngent produkcji mleka pÅ‚ynnego przetworzonego i napojów mlecznych.
W 2020 r. możliwa jest kontynuacja zwyżkowego trendu w spożyciu mleka i jego przetworów. Analitycy KOWR przewidujÄ…, że w 2020 r. bilansowa konsumpcja mleka wraz z mlekiem przeznaczonym na przetwory, ale bez mleka przerobionego na masÅ‚o osiÄ…gnie poziom 228 litrów na mieszkaÅ„ca, a wiÄ™c o 1% wiÄ™kszy od przewidywanego na 2019 r. JednoczeÅ›nie spożycie masÅ‚a, podobnie jak w 2019 r., może wynieść 4,8 kg na 1 osobÄ™.