W okresie od stycznia do końca marca 2013 roku kraje Wspólnoty sprowadziły o 16,1% więcej żywca i mięsa wołowego w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Jednocześnie obserwowany był spadek eksportu o 13,4% z Unii Europejskiej.
W pierwszym kwartale bieżącego roku odnotowano wzrost ilości zaimportowanego mięsa i żywca wołowego z krajów trzecich do Unii Europejskiej. Sprowadzono wówczas około 78 tys. ton tego gatunku mięsa, produktów i żywca.
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z:
Udział tych trzech krajów w ogólnym imporcie wyniósł 78%.
Na kolejnych miejscach uplasowały się:
-
Australia – ok. 5 tys. ton
-
Stany Zjednoczone – ok. 5 tys. ton
-
Nowa Zelandia – ok. 3 tys. ton
-
Namibia – ok. 2,1 tys. ton
-
Szwajcaria – 1,1 tys. ton.
Odwrotną tendencję obserwowano natomiast w przypadku eksportu mięsa i żywca wołowego z Unii Europejskiej. W tym czasie wywóz ukształtował się na poziomie około 101,6 tys. ton. Najbardziej spadły dostawy do:
-
Rosji – 16 tys. ton, spadek o 21,3%
-
Algierii – 5,8 tys. ton, spadek o 118,8%
-
Szwajcarii – 5,6 tys. ton, spadek o 28,1%
-
Chorwacji – 3,2 tys. ton, spadek o 34,8%.
Mimo obserwowanego spadku wywozu, Unia Europejska pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami oraz żywymi zwierzętami.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl