Przełamanie tej tendencji nastąpiło w styczniu 2017 roku, gdy cena ta zmniejszyła się w skali miesięcznej o 8% do 34,5 EUR/100 kg. Było to związane z tym, że grudniowa cena wynosząca 37,5 EUR/100 kg była zawyżona przez korektę o 3,5 EUR/100 kg, która nastąpiła w związku z niedoszacowaniem cen we wcześniejszych miesiącach, dlatego w styczniu nastąpiła obniżka, choć przewidywane były delikatne wzrosty cen wszystkich przetworów mlecznych. W lutym w wyniku wzrostu cen artykułów mleczarskich, gwarantowana cena skupu Friesland Campina została zwiększona o 1,45% do 35 EUR/100 kg.
Z kolei w marcu w związku z korektą, która nastąpiła z powodu niedoszacowania cen w styczniu, odnotowano kolejny wzrost pomimo szacowanych stabilnych cen przetworów mlecznych o 2,9% do 36 EUR/100 kg. Według FAMMU/FAPA, cenę tłuszczu mlecznego holenderska spółdzielnia ustaliła w marcu na poziomie 293,83 EUR/100 kg, tj. więcej o 2,85% niż przed miesiącem, a 100 kilogramów białka mlecznego jest droższe o 2,86% do 587,66 EUR, a laktoza o 2,87% do 58,77 EUR/100 kg.
Przeciętna gwarantowana cena mleka Friesland Campina dla pierwszych trzech miesięcy 2017 roku wynosi 35,17 EUR/100 kg i jest o 21,3% wyższa niż w porównywalnym okresie 2016 roku, kiedy osiągnęła 29 EUR/100 kg. Średnia gwarantowana cena mleka dla 2016 roku to 28,38 EUR/100 kg. Jest ona o 7,3% niższa niż w 2015 roku, gdy wyniosła 30,6 EUR/100 kg.
Gwarantowana cena oferowana przez Friesland Campinę jest ściśle powiązana ze średnią ważoną roczną ceną mleka w Niemczech, Holandii (na podstawie cen mleczarni Bel Leerdammer, Cono Kaasmakers i DOC Kaas), Danii (Arla Foods) i Belgii (Milcobel). Cena ta odnosi się do 100 kg mleka o 4,41% zawartości tłuszczu, 3,47% białka i 4,51% laktozy i nie obejmuje VAT.