Ceny wołowiny
W omawianym czasie najbardziej zwiększyły się ceny krów przeznaczonych na ubój - o 3% do 4,69 zł/kg. Mięso jałówek podrożało o 0,9% do 6,26 zł/kg. Minimalnie wzrosły również ceny byków w wieku 12-24 miesięcy o 0,4% do 6,93 zł/kg oraz byków powyżej 24 miesięcy o 0,1% do 6,87 zł/kg. Zmalały z kolei ceny była w wieku od 8 do 12 miesięcy - o 3,8% do 6,74 zł/kg.
Poza tym w pierwszych trzech tygodniach sierpnia br. w stosunku do sierpnia 2015 r., przeciętne ceny skupu bydła rzeźnego w naszym kraju zwiększyły się o 4,6%, w tym najbardziej podrożały krowy - o 5,5%.
W ocenie analityków BGŻ BNP Parobas, wzrosty cen są pozytywnym sygnałem dla producentów, gdyż jeszcze w pierwszym półroczu 2016 r. przeciętna cena skupu bydła rzeźnego ukształtowała się w granicy 6,06 zł/kg w wadze żywej i była o 4% mniejsza od zeszłorocznej. Obniżki cen dotyczyły głównie krów i jałówek przeznaczonych na ubój. Ich ceny w I p. 2016 r. zmalały odpowiednio o 5,7 i o 5,1%. Bydło od 8 do 12 miesięcy potaniało o 3,8%, byki od 12 do 24 miesięcy o 2,9%, a byki powyżej 24 miesięcy o 2,8%.
Spadki cen żywca rzeźnego w pierwszym półroczu 2016 r. wynikały ze znacznie większego uboju zwierząt. Jak wynika z danych GUS (za MRiRW) w I półroczu 2016 r., w stosunku do I półrocza 2015 r., uboje przemysłowe bydła w przeliczeniu na wagę żywą wzrosły o 11,2% do 498,6 tys. t. Dynamika zwyżki wyrażona w sztukach była na takim samym poziomie, gdyż średnia masa ubijanych zwierząt była podobna jak przed rokiem.
Zaobserwowano zdecydowanie większe uboje krów i jałówek. W I półroczu br. przemysłowy ubój jałówek w wadze żywej był wyższy o 19,5% do 67,5 tys. t, a krów o 15,2% do 150,5 tys. t. Uboje buhajów i byczków zwiększyły się o 7,5% do 277,5 tys. t, a cieląt 2,1% do 3,2 tys. t. Tym samym udział mięsa z krów i jałówek w całkowitej masie żywca rzeźnego wzrósł o 2 pkt. proc. do 43,7%.
Zmiany te znalazły odzwierciedlenie w eksporcie wołowiny. Zdaniem MF (za MRiRW) w I połowie br. kontyngent eksportu bydła żywego zmalał o 9,9% do 8,9 tys. t, podczas gdy mięsa wołowego w masie produktu zwierzył się o 3,1% do 172,9 tys. t, w tym mięsa świeżego i schłodzonego o 5,5% do 135,9 tys. t, a mięsa mrożonego spadł o 5,5% do 37 tys. t.
Ostatnie zwyżki cen wołowiny na krajowym rynku w pewnym stopniu związane są z wyhamowaniem intensywności procesów redukcji stad krów mlecznych, gdyż rentowność produkcji mleka zaczęła się nieznacznie poprawiać. Według danych GUS, w lipcu br. skup żywca rzeźnego wołowego wraz z cielętami w przeliczeniu na mięso w masie poubojowej ciepłej, w porównaniu z porównywalnym czasie przed rokiem zmalał o 14% do 15,8 tys. t.