Produkcja mleka w naszym kraju od dekady (zniesienie kwot mlecznych) roÅ›nie o blisko 2% rocznie. Wzrost produkcji nabiaÅ‚u przewyższa krajowe spożycie, co zwiÄ™ksza eksport. Już dwa lata temu â…• produkcji netto przemysÅ‚u mleczarskiego znalazÅ‚a nabywców na zagranicznych rynkach. GÅ‚ównym źródÅ‚em wzrostu eksportu byÅ‚a sprzedaż polskich serów do krajów Unii Europejskiej oraz sprzedaż mleka w proszku (rynek towarowy), gÅ‚ownie do paÅ„stw Afryki PóÅ‚nocnej i krajów Bliskiego Wschodu. Spożycie mleka na Å›wiecie roÅ›nie. W ujÄ™ciu iloÅ›ciowym o 2,5% rocznie. WedÅ‚ug ekspertów nawet rosnÄ…ca ilość alternatywnych produktów roÅ›linnych, gÅ‚ównie na rynkach zachodnich, nie wpÅ‚ynie na ogólny pozytywny obraz sytuacji. Polskie mleko należy do najbardziej konkurencyjnych. Jednak sektor mleczarski musi stawić czoÅ‚a licznym wyzwaniom – regulacjom Å›rodowiskowym, geopolitycznym turbulencjom, a przede wszystkim rosnÄ…cym kosztom produkcji. Jak je zminimalizować?
Å»ywienie i dobrostan zwierzÄ…t to dwa najważniejsze czynniki Å›rodowiskowe gwarantujÄ…ce efektywność produkcji mleka. Aż poÅ‚owa kosztów przeznaczana jest na zakup pasz, komponentów paszowych oraz produkcjÄ™ pasz wÅ‚asnych. W naszej strefie klimatycznej najważniejszÄ… paszÄ… objÄ™toÅ›ciowÄ… dla wysokowydajnych krów mlecznych jest kiszonka z kukurydzy. Ze wzglÄ™du na zawartość skrobi oraz strawność jest ona najtaÅ„szym źródÅ‚em energii dla bydÅ‚a. Dlatego niezwykle istotny jest wybór odmiany nie tylko dostosowanej do regionu, ale także charakteryzujÄ…cej siÄ™ optymalnymi parametrami kiszonkowymi, takimi jak wysoki plon suchej masy z hektara, duży udziaÅ‚ skrobi oraz wysoka strawność wÅ‚ókna. WybierajÄ…c odpowiedniÄ… odmianÄ™ do kiszonki, plennÄ…, z której przygotowana pasza bÄ™dzie wysokoenergetyczna, szybko i Å‚atwo trawiona oraz chÄ™tnie pobierana przez zwierzÄ™ta, zaspokoimy zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne krów, a to przeÅ‚oży siÄ™ na wyższÄ… wydajność mlecznÄ…. Najprostszym sposobem ograniczenia kosztów produkcji kiszonki jest wybór do uprawy odpowiedniej odmiany kukurydzy. Warto skorzystać z oferty firm nasiennych, które specjalizujÄ… siÄ™ w hodowli tego typu mieszaÅ„ców. PrzykÅ‚adem takiego programu hodowlanego jest Silo Extra. Odmiany z niego pochodzÄ…ce zostaÅ‚y stworzone, aby pomóc producentom kukurydzy w optymalizacji wydajnoÅ›ci i zwiÄ™kszeniu rentownoÅ›ci ich gospodarstw. Wyróżnia je bardzo wysoka produktywność, znakomite cechy jakoÅ›ciowe, silny wigor poczÄ…tkowy czy dobrze rozbudowany system korzeniowy. W ramach tego programu restrykcyjnie wyselekcjonowane odmiany sÄ… sprawdzane na tle grupy wzorcowej pod kÄ…tem przydatnoÅ›ci do kiszonkowego kierunku użytkowania. Kluczowe sÄ… tu trzy parametry, które majÄ… najwiÄ™kszy wpÅ‚yw na zwiÄ™kszenie wydajnoÅ›ci mlecznej poprzez żywienie, jak i rentowność produkcji. SÄ… to: plon ogólny suchej masy, zawartość skrobi i strawność wÅ‚ókna. Odpowiednio dobrana odmiana to pierwszy krok do redukcji kosztów zwiÄ…zanych z żywieniem stada.
Nie mniej ważny jest sposób przygotowania kiszonki. Nieodpowiednio zakiszona pasza nie tylko obniża wydajność mlecznÄ…, ale także wpÅ‚ywa na komplikacje w rozrodzie czy pojawianie siÄ™ chorób metabolicznych, których leczenie wiąże siÄ™ z wysokimi kosztami usÅ‚ug weterynaryjnych. PrzestrzegajÄ…c reżimu technologicznego przygotowania kiszonki z kukurydzy eliminujemy wiele problemów, ale także w mniejszym stopniu oddziaÅ‚ujemy negatywnie na Å›rodowisko. Okazuje siÄ™ także, że produkcja w sposób zrównoważony może ograniczać koszty i mieć wpÅ‚yw na redukcjÄ™ i tak niemaÅ‚ych kosztów prowadzenia gospodarstwa mlecznego.
Spożycie mleka na Å›wiecie roÅ›nie. PaÅ„stwa, w których najszybciej wzrasta siÅ‚a nabywcza konsumentów chcÄ… kupować wiÄ™cej nabiaÅ‚u. Nie sÄ… one w stanie odpowiednio zwiÄ™kszyć produkcji krajowej, w zwiÄ…zku z czym polegajÄ… na imporcie. GÅ‚ównie z USA, Nowej Zelandii i Unii Europejskiej. To dobry prognostyk. Polska już dziÅ› jest trzecim producentem mleka w UE. Zajmujemy 12 miejsce na Å›wiecie. Nasz nabiaÅ‚ należy do najbardziej konkurencyjnego pod wzglÄ™dem jakoÅ›ci i cen. Polski sektor mleczarski stoi na progu nowej ery. Nie można zaprzepaÅ›cić szansy, by stać siÄ™ liderem globalnego rynku produktów mleczarskich.