W ubiegłym roku Australijczycy wyeksportowali do państw członkowskich Unii Europejskiej blisko 15 tys. ton mięsa wołowego, co stanowi 16% wzrost w relacji rocznej i najwyższy poziom eksportu od 1998 roku.
Wartość sprzedawanego do Unii Europejskiej mięsa w 2012 roku kształtowała się na poziomie 9000 USD/tonę. Oznacza to, że przewyższyła ona o 4140 USD/tonę wartość eksportu kierowanego do Japonii oraz o 4500 USD/tonę – do Stanów Zjednoczonych.
Sytuacja ta pokazuje, jakie znaczenie dla australijskich eksporterów wołowiny mają kraje Wspólnoty. Państwa członkowskie stanowią dla Australii najważniejszy rynek zbytu pod względem wartości wywożonego mięsa czerwonego, a wzrost eksportu w minionym roku osiągnięto pomimo niestabilnej sytuacji ekonomicznej w regionie oraz silnej wartości dolara australijskiego.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl