| Autor: redakcja

Wnioski do 15 maja 2025! System Quality Meat Program (QMP)

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) oferuje szereg instrumentów, które wspierają rozwój polskich gospodarstw rolnych specjalizujących się w hodowli bydła. Jednym z dobrowolnych systemów jakości, który wspiera promocje polskiej wołowiny jest Quality Meat Program (QMP).

Wnioski do 15 maja 2025! System Quality Meat Program (QMP)
Quality Meat Program (QMP), system składający się z czterech kategorii standardów:

 - QMP - Bydło w zakresie produkcji żywca wołowego;
 - QMP - Pasze w zakresie przetwórstwa pasz;
 - QMP - Transport w zakresie transportu zwierząt;
 - QMP - Mięso w zakresie przetwórstwa mięsa.
 
Choć uczestnictwo w systemie QMP nie jest obowiązkowe, rolnicy decydujący się na ten krok mogą liczyć na szereg korzyści, m.in.:
 
 - dostęp do nowych, bardziej wymagających i jednocześnie bardziej opłacalnych rynków;
 - możliwość uzyskania wyższej ceny za żywca wołowego;
 - efektywne wykorzystanie dostępnych narzędzi wsparcia.

Warunki uzyskania dopłat bezpośrednich
 
Jednym z podstawowych mechanizmów wsparcia jest płatność do bydła. Płatności bezpośrednie mogą uzyskać rolnicy, którzy spełnią określone warunki i podejmą konkretne kroki:
 
 -  Zgłoszą chęć uczestnictwa w systemie przy składaniu wniosku o dopłaty bezpośrednie i obszarowe poprzez zaznaczenie ekoschematu „Dobrostan zwierząt – utrzymanie bydła zgodnie z wymogami systemu QMP”. Na chwilę obecną termin na złożenie wniosku mija 15 maja 2025 roku.
 
 -  Zgłoszą się do jednostki certyfikującej, dopełnią formalności oraz przejdą kontrole w zgłoszonym gospodarstwie rolnym. Termin certyfikacji upływa 31 lipca 2025 rok.
 
 - Dostarczą do ARiMR za pomocą systemu teleinformatycznego certyfikat na zgodność z wymogami Systemu QMP wydanego przez upoważnioną Jednostkę Certyfikującą. W terminie do 21 marca roku 2026 r. Certyfikat ważny jest 12 miesięcy.
 
UWAGA:
 
Do płatności dobrostanowej kwalifikuje się tylko i wyłącznie bydło zamieszczone na certyfikacie potwierdzającym zgodność z wymogami systemu QMP, spełniające jednocześnie kryterium wieku i posiadające wskazanie w IRZPlus odpowiedniego typu użytkowego. Na tej podstawie płatność można uzyskać do:

- opasów - bydło w wieku poniżej 18 miesiąca życia przeznaczone do opasu o zgłoszonym w IRZPlus:

-- typie użytkowym mlecznym, wskazane jako mleczny – opasowy, albo opasowy;
-- typie użytkowym mięsnym, wskazane jako mięsny – opasowy, albo opasowy;
-- typie użytkowym kombinowanym, o kierunku użytkowania mleczny – opasowy, albo mięsny – opasowy, albo opasowy.
 
Ponadto, w przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych ekoschematem Dobrostan zwierząt - do płatności kwalifikuje się bydło opasowe w wieku od ukończenia 4 miesiąca do ukończenia 18 miesiąca.
 
- krów mamek – bydło typu użytkowego mięsnego lub typu użytkowego kombinowanego o mięsnym kierunku użytkowania.
 
Celem zakwalifikowania się do programu, bydło musi pozostawać w posiadaniu rolnika przez minimum 120 dni od momentu złożenia wniosku oraz być zarejestrowane w systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.
 
Ponadto, aby mięso mogło być oznaczone logo QMP, dane zwierzę musi być w gospodarstwie Systemu QMP minimum 2 miesiące, musi być wpisane do certyfikatu zgodności i być ubite w rzeźni kierowanej przez przetwórcę zatwierdzonego w ramach Systemu QMP.
 
Za realizację praktyki dobrostanowej związanej z utrzymaniem zwierząt zgodnie z systemem QMP można uzyskać:

- ok. 250 zł do każdej krowy mamki;
- ok. 130 zł do każdego opasa.
 
W przypadku systemu QMP nie obowiązuje również degresywność – nie ma limitu zwierząt objętych pomocą, czyli inaczej niż w innych praktykach dobrostananowych, gdzie płatność jest przyznawana do 150 DJP.
 
Ponadto, mając na uwadze, iż prawie 90% cieląt do opasu pochodzi od krów mlecznych system wyszedł naprzeciw hodowcom oraz producentom i od 01.01.2024 rozszerzono standard QMP o bydło ras mlecznych.

Na tej podstawie dopłaty przysługują tylko i wyłącznie do następujących ras oraz ich mieszańców:

I. Bydła ras mięsnych i krzyżówek z rasami mięsnymi`
 
 - limousine (LM),
 - charolaise (CH),
 - angus (AN), (AR),
 - hereford (HH),
 - salers (SL),
 - simental (SM),
 - galloway (GA),
 - highland (HI),
 - belgijska biało-błękitna (BB),
 - wagyu (WA),
 - blond d’Aquitaine (BD),
 - mieszańce mięsne (MM) ,
 
II. Bydła ras mlecznych i krzyżówek bez ras mięsnych
 
 - polska holsztyńsko fryzyjska (HO), (RW),
 - europejskie bydło czerwone (pozostałe odmiany rasy) (RE),
 - polska czerwono – biała (ZR),
 - polska czarno – biała (ZB) ,
 - mieszańce bez ras mięsnych (MS) ,

III. Bydła w typie użytkowym kombinowanym
 
 - polska czerwona (RP),
 - montbeliarde (MO),
 - bydło białogrzbiete (BG),
 - simental (SM).
 
Dodatkowe punkty za posiadanie certyfikatu

Uczestnik systemu QMP ma również możliwość otrzymania dodatkowych punktów za posiadanie certyfikatu QMP w ramach wybranych inwestycji Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
 
Najważniejsze wymagania Systemu QMP 
 
Przed przystąpieniem do procesu certyfikacji QMP w gospodarstwie warto zwrócić uwagę na najważniejsze wymogi:
 
1. Utrzymanie bydła bez uwięzi wolnostanowiskowo.
2. Oznakowanie zwierząt za pomocą dwóch kolczyków – beneficjent sam decyduje, które
zwierzęta zgłasza do certyfikacji.
3. Posiadanie opracowanego planu żywienia bydła.
4. Żywienie zwierząt w znacznej ilości paszami wytworzonymi w gospodarstwie.
5. Stała współpraca z lekarzem weterynarii, w tym w zakresie opracowanie planu kontroli
zdrowia bydła.
6. Przechowywanie dokumentacji weterynaryjnej przez okres 3 lat.
7. Posiadanie umiejętności w obchodzeniu się z bydłem wszystkich osób zaangażowanych
w prowadzenie gospodarstwa.
8. Uczestniczenie producenta oraz obsługi w szkoleniach BHP przynajmniej raz na 3 lata.


Źródła:
 
1. Standardy Systemu QMP – Wydanie VII
2. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 kwietnia 2023 r. w sprawie
szczegółowych warunków i szczegółowego trybu przyznawania i wypłaty pomocy
finansowej w ramach schematów na rzecz dobrostanu zwierząt w ramach Planu
Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027
3. https://qmpsystem.eu/
 
Stan na dzień: 05.02.2025r.

---------------- Autor treści


mgr inż. Weronika Szewc – specjalistka w zakresie
certyfikacji Systemu QMP, Junior Project Manager w
TÜV SÜD.
 
Absolwentka kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka SGGW w Warszawie oraz słuchaczka studiów podyplomowych na kierunku Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym. Karierę zawodową rozpoczęła w sektorze hodowlanym, w zakresie nadzoru warunków chowu i zapewnienia dobrostanu zwierząt. Następnie rozwijała swoje kompetencje w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności oraz obszarze regulacji prawnych sektora rolno-spożywczego.

 



Tagi:
źródło: