| Autor: redakcja1

Wartość eksportu polskiej wołowiny wzrasta

W przeciągu roku wartość eksportu polskiego mięsa wołowego uległa zwiększeniu o blisko 50 procent osiągając tym samym poziom 440 mln euro.

Wartość eksportu polskiej wołowiny wzrasta

W okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku wolumen eksportowy wyniósł 150 tysięcy ton. Wszystko to dzięki niższym cenom producentów, a także tureckiemu rynkowi zbytu, który został otwarty na polskie produkty w roku ubiegłym.


Zdaniem ekspertów, ceny krajowego mięsa wołowego są i tak o blisko 10 procent mniejsze niż średnia unijna. Tym samym oznacza to dla Polski rozwój eksportu mięsa wołowego.


Powstaje coraz więcej krajowych programów, których celem jest zachęcenie rolników do zwiększenia produkcji. Jednym z ich jest wprowadzenie systemu QMP, który zapewnia konsumenta o wysokiej jakości mięsa wołowego. W ramach tego działania, hodowcy otrzymują o 20 procent wyższe stawki w punktach skupu. Z kolei producentom system ten zapewnia wzrost cen zbytu.



Tagi:
źródło: